Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

0-2 - men det var publiken som svek Brynäs

Hallå där, Gävle – har ni slutspelsfest?
Knappast.
0–2 mot Färjestad var resultatet ingen ville ha, nästan inte ens ekonomerna i Karlstad.
Men det var inte den mest nedslående siffran, långt ifrån.
För publiksiffran denna den första hett efterlängtade slutspelskvällen i Läkerolen blev...6011. Sextusenelva i en arena som väntar på över 8 000.

Annons

alla ni som inte var där: Smakade de feta chipsen från Lidl gott medan ni satt och zappade mellan direktsändningen och nån såpa, i väntan på att surfa ut på Internet och ha synpunkter på ur uselt Brynäs var.
Var var ni, som sänkte Brynäs IF mer än Färjestad gjorde?
Var var ni som svek det lag som till slut levererade det slutspel jag trodde alla ville ha.

n som tycker att serielunken i hockey med automatik innebär att folk ska sätta in pengar på klubbarnas konton för att fixa spelarnas pensionsförsäkringar.
Men i slutspel trodde jag hjärtat styrde mer än plånboken och bekvämligheten.
Och det finns en stor anledning till att vråla efter de saknade tvåtusen åskådarna denna torsdagskväll, för när Brynäs gick upp mot favoriternas favorit så behövde man också det extra lilla stöd som trots allt kan ljuda även ur Gävlebors strupar.
Just det här behovet av troende, högljudda tillbedjare har hela tiden efterlysts av spelarna.
Det märkliga är också att jag trodde den lilla, fula korsning till underdog som Niklas Czarnecki fött och gött under säsongen hade blivit älskad av folket.
På de fyra sista matcherna i serien, när Brynäs gläfste efter en slutspelsplats, kom först 6 325, sedan 8 166, 7 293 och slutligen 7 522 och klappade. I elitserien blev Brynäs hemmasnitt 6 166.

Jag säger inte att det är så, jag säger bara att jag är säker på det.
Hade det varit fullsatt i Läkerol Arena så hade Brynäs vunnit den här matchen som är nyckeln till hela kvartsfinalserien.
Men folk i Gävle har en erkänd förmåga att vänta, vänta och vänta – tills slutspelet är över.
Nu kanske det bara blir en match till i Läkerol Arena, på måndag. Sedan kan vi vänta på lottningen och de 55 matcherna som ska leda till ett slutspel igen nästa säsong.

Och glöm det där med att det är lätt att skrika "Gå på hockey, bonndjävlar" när man sitter på pressläktaren och gratisfluktar.
Jag köpte en biljett som alla andra, sektion E1 rad 5, plats 16. "Ge mig dyraste", sa jag till kassörskan och fick en sån, 280 spänn. Jag hade bara en Färjestadsupporter före mig i kön, förresten.
Satsade den återstående tjugan på en 50/50-lott, och hittade en till i fickan så jag fick min obligatoriska kokta korv, med enbart stark senap.
...0–2, och nej – jag vann varken på lotten eller guldstolen.

Brynäs då?
Har ni hört den där om nödvändigheten av att göra första målet förut?
Färjestad körde på lite maskinmässigt och plockade sönder matchen, och trots att Brynäs aldrig vågade blotta bröstet i inledningen så fanns chansen i alla fall i den tredje när det bara stod 0–1.
Men då, när de desperata dragen behövdes på isen gick motorn på tomgång och Färjestad kunde enkelt bli första lag i vinter att hålla nollan i Läkerolen.
Det var en besvikelse, det också.

Den första kvartsfinalkvällen innehöll i övrigt enbart hemmasegrar. 2–1 till Timrå mot HV71, 3–2 till Skellefteå mot Linköping och Luleå sköt Honken av isen med en femetta.
Lägre publiksiffror på de andra arenorna om ni undrar, 5 616, 5 103 och 5 629 – men i de små isladorna var man mycket närmare att slå i taket.
I Läkerol Arena saknades 25 procent. Svinn kallas sånt.

Ett bandyresultat. Sirius–Vetlanda 5–1. Det innebär att Edsbyn nu kan åka till Studenternas och skjuta in sig inför det sjätte raka SM-guldet.

Mer läsning

Annons