Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikansk touch i Gavlerinken: "Vi har fantastiska dagar i Gävle"

Den amerikanska flaggan har vajat i Gavlerinken under veckan som gått. 38 killar födda -02 har valt bort skollovet hemma i USA för att resa till Gävle och Gavlerinken för att träna ishockey.

Annons

– Det är tredje året vi har fjortonåringar från New Jersey och Pennsylvania här, berättar Brynäs Stefan Utby.

– Det här samarbetet startade när jag för något år sedan var över till USA och träffade ishockeyfolk. Bland dem ledaren John Riley. Han frågade mig om det gick att ordna något läger för amerikanska hockeyungdomar i Gävle och självklart ordnade det sig. Från Brynäs sida har vi kunnat skicka över några tränare till dem istället.

Amerikanska gäster i Gavlerinken.

Killarna kommer från Atlantic District, som är en del av USA Hockey, och spelar för ungdomslag från bland annat New Jersey Devils och Pittsburgh Penguins.

– Det var totalt åttio killar som gavs chansen att följa med hit och ganska precis hälften tog chansen, berättar coachen Guy Savage. Vi har fantastiska dagar i Gävle. Allt är verkligen top-notch och det har vi framför allt Stefan Utby att tacka för.

Finansieringen för resan står föräldrarna för. Ungefär fyratusen dollar kostar veckan i Gävle för varje spelare, enligt vad en pappa som fanns på plats berättar. Det är mycket pengar, men väl värt det, säger han.

Förutom många träningar innehåller också veckan ett besök i Furuvik. Dessutom spelar man fyra matcher mot Brynäs U16-lag. Den första matchen som spelades under torsdagen inleddes ståtligt med nationalsånger och hissade flaggor. Brynäs U-16 lag var sedan ofina nog att besegra gästerna med hela 8-1. Men, det berodde delvis på att amerikanarna är ett par år yngre och det faktum att de drog på sig alltför många lägen i spel tre mot fem.

– Vi har några killar med oss som säkert kommer att bli NHL-proffs, säger Guy Savage. Och vi ser detta som en festlig avslutning på ett flerårigt projekt för dessa -02:or. Vi kommer väldigt gärna åter nästa sommar igen. Det här skapar fina minnen för killarna.

Efter en tidig träning på fredagen stannade killarna kvar och tittade på när Brynäs A-lag tränade. Efter det skapades nya minnen genom en pratstund med Ryan Gunderson och en dagsresa till Stockholm.

Mer läsning

Annons