Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andersson har blivit nummer tio

Nummer istället för namn på tröjan. Domarna ska bli mer anonyma, av säkerhetsskäl. Thomas ”Kuben” Andersson står bakom beslutet – men vill inte bli f-ö-r anonym.

– Jag vill att spelarna ska känna igen mig, säger han.

Annons

En ny hockeysäsong har börjat. För Gävles proffsdomare Thomas ”Kuben” Andersson drog den igång på allvar i måndags då han var en av två huvuddomare i matchen Färjestad–Skellefteå.

I SVT:s sändning från den matchen sa kommentatorn Staffan Lindeborg så här till bisittaren Mikael Renberg, i slutet av den andra perioden:

– Micke vi har inte pratat om domarna, det måste väl betyda att de har varit bra?

– Så är det Staffan, de har varit bra, sa Renberg.

Ett kort positivt omdöme. Det är ungefär vad en domare kan hoppas på – i bästa fall.

Annat är det när domaren gör ett misstag. Då är det han som står i centrum.

– Visst är det otacksamt ibland och det händer att man funderar på varför man ger sig in i det. Men efter 21 säsonger är det fortfarande lika kul att döma ishockey, säger Thomas Andersson.

Med sina 752 elitseriematcher är han landets meste elitdomare genom tiderna. En av anledningarna till att han så länge kunnat hålla sig kvar på toppen är att han utvecklat förmågan att analysera sig själv, förmågan att erkänna för sig själv och andra när han gjort en dålig match eller tagit ett felbeslut, menar han.

– Jag tycker att man lättare blir accepterad både som domare och människa när man kan erkänna misstag. Förr var jag dålig på det och då var det jobbigare, säger han.

Sedan 2006 är han en av två proffsdomare i svensk ishockey – den andre är Marcus Vinnerborg – och att vara heltidsanställd har inneburit ett lyft, menar han.

– Gillar man att döma ishockey så är det perfekt. Jag får ägna mig åt min hobby på heltid. I efterhand förstår jag inte hur jag klarade att samtidigt jobba som brandman. Nu har jag all tid i världen att analysera matcher och helt andra möjligheter att träna. Jag hoppas att Hockeyligan utökar antalet heltidsanställda domare för det kommer att behövas, säger han.

Thomas ”Kuben” Andersson har hunnit bli en profil i Hockeysverige. Men när han nu gör sin 21:a säsong på elitnivå står det inte längre ”Andersson” bak på hans domartröja. Där finns istället ett nummer – i ”Kubens” fall nummer 10 – i klassisk NHL-stil. Det är Svenska Hockeyligan som vill att domarna ska bli mer anonyma. Syftet är att minska risken för hot och skadegörelse.

– Det är på vår inrådan. Tanken är att människor ska hinna sansa sig lite innan de kastar sig på telefonen eller hittar på något annat, säger Thomas, som samtidigt tycker att det ska finnas lite identitet kvar.

– Jag vill ju att spelarna ska känna igen mig. Det är lika för spelarna, de gillar inte att jag tilltalar dem med nummer istället för namn, säger han.

Nytt är också att domarnas telefonnummer är bortplockade ur Hockeyligans mediaguide samt att domarna varken före eller efter match ska behöva ha kontakt med spelare, ledare eller media.

– Vi ska i princip bara komma till arenan, döma och åka därifrån, säger Thomas Andersson.

På läktaren och i tv-sofforna har det alltid funnits gott om domare men nu blir domarna fler även på isen. Den här säsongen kommer ett hundratal matcher att dömas av två huvuddomare. Nästa säsong ska systemet vara helt infört. ”Kuben” delade premiären i måndags med Sören Persson.

– Det är bra! För hockeyns utveckling är det ett måste. Spelet går så fantastiskt fort nu, utan red-line-offside kan uppspelen vara 30-40 meter långa och då är det svårt att hinna med. Men med fyra domare på isen är det en helt annan sak. I går (FBK–Skellefteå) var det tre utvisningar som nog inte hade tagits i ett tredomarsystem, säger han.

En annan nyhet för i år är att när ett lag får chansen i numerärt överläge så sker den första tekningen alltid i offensiv zon.

Imorgon fortsätter den första elitserieomgången. Brynäs premiärspelar borta mot Timrå.

När och var Thomas Andersson ska döma nästa gång är hemligt.

Mer läsning

Annons