Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arvtagaren överglänste läromästaren

Brynäs och supermålvakten Jacob Markström fortsätter att imponera i elitserien.
I går blev det 1–1 borta mot Frölunda för serieledarna från Gävle och efter matchen hyllades Markström av Johan "Honken" Holmqvist.
– Det är roligt att se hur bra han är, sa Honken som efter matchen stannade till utanför Brynäs omklädningsrum.

Annons

Det var matchen som alla sett fram emot. Brynäs som har överraskat Hockey-Sverige totalt mötte Frölunda, som inte motsvarat förväntningarna så här långt. Samtidigt var det kampen mellan den gamle Brynäsmålvakten Johan Holmqvist och den nye Jacob Markström.
Ingen vann eftersom det slutade 1–1, men samtidigt visade Markström en gång för alla att Honken inte är saknad i Brynäs. När Frölunda pressade på som allra mest stod "Markan" där lika lugn som vanligt i Brynäskassen.
– Klart att det var lite speciellt att möta Honken, sa Markström som efter matchen blev hyllad av sin tolv år äldre förebild.
– Det är riktigt roligt att se hur bra han är och det sa jag till honom efter matchen också, berättade Honken som tyckte att det var lite spänt att för första gången möta sitt gamla lag.
– Ja, och det blev förstås en del kommentarer där ute, men det var lugnt. Synd bara att vi inte kunde vinna – jag tycker att vi i alla fall var värda minst två poäng.


Efter matchen stannade Holmqvist till utanför Brynäs omklädningsrum för att snacka lite med sina gamla klubbkamrater.
Och det var bara glada miner runt omkring. Jacob Markström var själv omsvärmad av massor av journalister – som vanligt numera.
– Ja, men det är lugnt. Jag försöker inte att tänka så mycket utan bara spela, sa Markström som för ett antal år sedan besökte en hockeyskola med just Honken som målvaktstränare.
– Minns inte hur gammal jag var, men det är fel att säga att jag haft Honken som idol. Men det är klart att man följt honom genom åren eftersom man kommer från Gävle och alltid kollat på Brynäs. Men det var roligt att han gratulerade mig till att det gått så bra hittills.


Och att Frölunda inte vann matchen berodde till stor del på Jacob Markström. För efter Alexander Sundströms ledningsmål för Brynäs (hans första för säsongen) handlade det mycket om Frölunda.
Totalt höll "Markan" nollan i åtta perioder (sista mot Luleå, samt i matcherna mot LHC och SSK, plus första perioden i går) innan Niklas Anderssons 1–1-kvittering smet in mellan benen 6.01 in på andra perioden i Scandinavium.
– Klart att det var synd att släppa in en puck, men att det var åtta perioder tänkte jag inte på. Fast självklart försökte jag spika igen i tredje och i förlängningen.
Just i sudden death var Markström närmast omänsklig. Frölunda fick spela fyra mot tre i över tre minuter utan att överlista Brynäs målvakt och hemmapubliken kippade efter andan när fantomräddningarna radades upp.


Även tränaren Niklas Czarnecki var förstås nöjd, men valde ändå att hylla försvarsspelet lite extra.
– Visst är Markström bra i dag också, men kolla samtidigt på hur många skott som går fram. Försvaret är riktigt bra i dag och vi släpper inte fram många skott.

Mer läsning

Annons