Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axel sätter chanserna…

För två år sedan gjorde han 14 mål, förra säsongen 19 och nu är han redan uppe i 28 fullträffar.
Valbo Hockey har i egenfostrade 21-åringen Axel Dahlgren en av hockeysveriges vassaste målskyttar i division 1.
– Det känns som jag utvecklats och då speciellt förmågan att sätta chanserna, säger VHC-forwarden inför dagens hemmamatch i allettan mot Arboga.

Annons

Ekonomiskt finns det inte medel för spel i en högre serie för lilla Valbo. Sportsligt måste säkert laget också förstärkas på flera punkter för att ha en rimlig chans att vinna några matcher i allsvenskan. Men att det finns en stor förmåga att fostra egna bra spelare som dessutom på köpet gör det här gänget till hela Valbo-bornas lag är utom all tvivel.

– Det är lite kul att det är så. Vi har väl två killar i årets lag som i-n-t-e kommer från Gästrikland och vi är många som har anknytning eller kommer härifrån, säger Axel som själv är född och uppvuxen i Mackmyra.

Han kommer från en riktig idrottsfamilj där han är näst äldst i en brödraskara på sex. Lillebror John är också ordinarie i årets lag. Båda två har precis som många andra gått via pojklag, vidare till B- och sedan A-juniorerna i klubben. En bra utbildning helt enkelt som sedan ska mynna ut i representationslaget.

– Jag har väl dessutom behövt lite tid på mig för att ta det sista steget och det är nu som jag känner att det har lossnat på allvar. Jag har alltid varit liten och nu kanske växt ikapp och har storleken för att lyckas också.

Valbos coacher Daniel Kraft och Magnus Olsson har sett utvecklingen de senaste åren och vet att den luriga rightspelaren har stor potential. Axel matchas i förstakedjan – för närvarande med Liam Lindström och Mattias Larsson. Dessutom spelar han i både box-och power play.

– Jag har två tränare som tror på mig och det går förstås enklare att producera med mycket speltid. Min styrka har väl alltid varit skridskoåkningen och med en hög fart kommer chanserna i ettan. Förr har jag väl inte varit så effektiv – det är skillnaden.

Axel gjorde 23 mål under division 1 C på 27 matcher. I den tuffare allettan har han inlett på samma nivå med fem mål på de sex första matcherna och bidagit till att Valbo hänger med i den absoluta toppen där också. Just nu ser det ut som Enköping, Visby och Valbo gör upp om de tre första platserna. Målsättningen är att ta sig vidare till en kvalserie till allsvenskan.

– Förra säsongen åkte vi ut mot Mariestad som sedan gick upp. Vi vann ju dessutom hemmamatchen mot dom. Och nu har vi på pappret ett bättre lag så visst har vi chansen, säger Axel.

Men det återstår en del seriematcher och viktiga poäng att spela om. Redan i eftermiddag är det match hemma mot Arboga.

– Det ska bli jättekul med lördagsmatch och förhoppningsvis mycket folk som tittar. Det har varit ett bra tryck nu på slutet här hemma och vi har haft över 400 personer på matcherna.

Mer läsning

Annons