Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckis lottlös - men i kväll ser han Sverige i EM

Det blev inget rookiepris för Nicklas Bäckström.
Men hade deppade inte - utan åkte sedan direkt till Innsbruck där han i kväll ser Sverige-Spanien tillsammans med kompisar.

Annons

När han natten mot fredagen svensk tid klev ut från Elgin Theatre i Toronto var det som tvåa bakom Chicagos Patrick Kane. – Han var årets rookie för mig. Nu längtar jag efter nästa säsong, sa ”Bäckis” till Sporten på plats i Toronto.

Brunbränd och med inhyrd smoking i bagaget landade han under onsdagen i hockeyns huvudstad Toronto. Han lyckades precis pricka in de två solveckorna i Gävle innan han återvände till hetluften i Nordamerika.

– Du vet hur det är på playan i Gävle, sa en avslappnad Nicklas Bäckström med ett skratt.

Prisgalan som satte punkt för Valbosonens debutsäsong i NHL slutade med en andraplats i omröstningen som årets rookie.

– Jag är absolut inte besviken. Det var en ära att få vara nominerad men jag hade inte trott att jag skulle vinna. Båda de andra killarna gjorde väldigt bra ifrån sig och det var aldrig någon rivalitet på något sätt. Jag säger bara grattis till Kane.

Han hade visserligen tagit med sig föräldrarna Catta och Anders på tvådagarsresan över Atlanten, men något tacktal som nu får rivas hade han inte förberett.

– Nej, hade jag vunnit hade jag fått höfta ur mig något, säger ”Bäckis” innan han konstaterar att det inte är någon dålig debutsäsong han haft:

Han var med under All Star-helgen i Atlanta, spelade slutspel efter en magisk sista månad med sitt Washington Capitals och fick nu stå i smoking i det verkliga finrummet på NHL:s prisgala.

– Ja, det är inte dåligt. Det har varit en kul säsong och ska man se till mitt spel så var helheten okej, säger han och rycker på axlarna.

Vissa skulle säga att det var mer än okej av en 19-åring som kom till världens bästa hockeyliga och hjälpte Alex Ovetjkin bli framröstad som ligans mest värdefulle spelare.

– I början var jag trög och det gick inte riktigt som jag ville. Jag gjorde några poäng, men det var ingen bra start.

Alla minns dock hur det vände när coachen Bruce Boudreau kom in mitt i vintern. Uppryckningen som laget gjorde såg till att han vann priset som årets coach på galan i går.

– Jag gjorde tre poäng i den första matchen han kom så för mig var det där det lossnade. Han trodde på mig helt enkelt och då får man bättre självförtroende och spelar bättre. Han är en väldigt smart tränare, säger Bäckström som påstår att redan han längtar till nästa säsong.

– Det ska bli grymt kul att komma tillbaka igen och göra en bättre säsong än i år. Det kan vara tufft i NHL och jag vet hur det är när man är på nedåtgående, men biter man bara ihop så vänder det.

Han flög in till Toronto dagen innan galan och flög direkt hem under fredagen. På lördag ska han vara på plats i Innsbruck för att se Sverige möta Spanien i fotbolls-EM. Han flög direkt från Kanada till Washington, sedan nattflyg till Frankfurt och vidare till Innsbruck.

Där hejar han i kväll på Sverige mot Spanien tillsammans med bland andra Modokillarna Tobias Enström, Oscar Steen och Michal Zajkowski samt några kompisar till.

- Det ska bli jättekul att se Zlatan och grabbarna live mot Spanien, säger Bäckis.

– Jag ska ha någon vecka till ledigt innan jag börjar träna igen. Det blir ungefär samma uppladdning som förra året med mycket explosivitetsträning. Jag ska bara göra det ännu bättre nu så att jag slipper vara så dålig i de första matcherna.

Mer läsning

Annons