Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertilsson till JVM-laget – men skada oroar

JVM-hoppet lever för Simon Bertilsson, som troligen får flyga med till Kanada.

En ny skada kan dock sätta stopp för Brynäsbacken.

– Verkligen helt fel läge, suckar 18-åringen inför JVM-samlingen i dag.

Annons

Småkronorna väntar fortfarande besked från Ottawa om man får tillåtelse att utnyttja förre Frölundabacken Erik Karlsson under junior-VM i Kanada 26 december–5 januari.

Besked skulle ha kommit den gångna veckan, men så blev det alltså inte. Vilket gör att Brynäsbacken Simon Bertilsson fortfarande svävar i ovisshet – det är ju han som blir sjunde back om inte Karlsson släpps av sin NHL-klubb.

– Det är vår team manager Rikard Grönborg som sköter kontakterna med Ottawa, och han har pratat med dem nästan varje dag. Men de är tydligen inte beredda att ge något besked, varför vet vi inte, berättar förbundskapten Pär Mårts.

– Men chansen finns fortfarande att Erik kan vara med eftersom de i alla fall inte har sagt nej än.

JVM-lagets uppladdning inleds redan i dag med teoripass och isträning i Gränby ishall. Simon Bertilsson kommer att vara med där – dock inte på isen – och troligen får han även följa med när lägret flyttas till Kanada där det bland annat blir träningsmatcher mot Kanada och Schweiz 20:e respektive 23:e december.

– Om Erik Karlsson sedan kommer loss får Simon åka tillbaka så att han hinner spela med Brynäs den 26:e. Det tycker vi är schystast, säger Pär Mårts.

Hur länge kan ni vänta på besked från Ottawa?

– Det finns ingen gräns från turneringens sida, däremot har vi väl en egen, men det får vi i ledningen sätta oss och fundera på. Vi vill inte spela för många matcher med bara sex backar, det blir för slitsamt.

– Någon form av besked vart det tar vägen vill vi nog ha innan turneringen startar.

Simon Bertilsson välkomnar förstås beskedet att han troligen får åka med till Kanada – även om vistelsen blir kort – men oroas samtidigt av en knäskada han drog på sig i matchen mot Linköping i lördags. Det är den som gör att han får stå vid sidan om när det övriga JVM-laget tränar i dag.

Bertilsson röntgades i Stockholm under måndagen och fick besked att det handlar om någon form av blödning och ett uttänjt inre ledband.

Hur länge måste du vila?

– Jag vet faktiskt inte, jag har inte pratat med läkaren än. Men det var i alla fall inget fel på korsbandet eller menisken, så det var ju ganska positivt.

Är du orolig?

– Ja, det är klart att jag är. Och det är ju verkligen helt fel läge...

Hur skadan uppkom har Bertilsson inget minne av. Det enda han vet är att det hoppade till i knät någon gång i andra perioden i lördagens match mot Linköping – och att det blev värre och värre. Till slut kunde han inte spela alls.

18-åringen har varit en smula otursförföljd under hela säsongen. Han har åkt på en hjärnskakning, legat sjuk och dessutom varit avstängd för en bentackling.

Totalt har han missat sex matcher med Brynäs under hösten – men den här gången kan det vara ett junior-VM som står på spel.

Sporten har förgäves sökt Brynäs läkare Mats Liljedahl och massören Glenn Hellström för en kommentar.

 

Mer läsning

Annons