Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Bylund kan bli ny ordförande i Brynäs

Bo Bylund tar över ordförandeklubban i Brynäs IF. I alla fall om valberedningen får bestämma. – En frisk fläkt som Brynäs skulle behöva, säger valberedningens ordförande Paul Eriksson.

Annons

Det är bara sex dagar kvar till Brynäs årsmöte. Det blir ett nyckelmöte för Brynäs framtid.

Valberedningen offentliggjorde i går sitt förslag till årsmötet och redan nu står det klart att radikala förändringar kommer att ske.

– Vårt förslag signalerar att en kraftig förändring är på gång i Brynäs ledning. Det är många nya namn. Jag hoppas att det förslag vi presenterat kommer att accepteras fullt ut av medlemmarna. Förslaget är väl genomtänkt, säger Paul Eriksson.

"Palle" poängterar vikten av att ha en väl fungerande styrelse, och att Brynäs är i extra stort behov av det framöver.

– Det här är som att bygga ett lag. Det är lika viktigt att vinna matcher i styrelserummet, som ute på isen. Vi har arbetat hårt för att få med alla kompetensområden och jag tycker att det just nu ser heltäckande ut. Alla bitar måste finnas med, som marknad, event och ekonomi. Vi har intervjuat många personer och tycker nu att vi har ett färdigt pussel, säger "Palle".

Som ny ordförande för ett år föreslås Bo Bylund. Han är uppvuxen i Gävle och började tidigt följa Brynäs helhjärtat. Hans kusin Lasse Bylund vann sju SM-guld med Brynäs på 60- och 70-talet.

Bo Bylund har lång erfarenhet av folkrörelser. Efter en tid som statssekreterare har han arbetat som generaldirektör på Arbetsmiljöverket, Banverket och senast på Ams.

Nu lurar en ny utmaning runt hörnet.

Sporten fick tag på Bylund i går kväll, men han ville inte kommentera valberedningens förslag.

– Jag har inte lust att prata om det. Du får höra med någon annan om det, var Bylunds enda kommentar.

"Palle" hoppas mycket på Bylund.

– Han är väldigt tydlig i sitt ledarskap och han är noga med att omgivningen gör resultat. Det är en frisk fläkt som Brynäs skulle behöva. Han skulle förändra och utveckla Brynäs.

– Den risken finns alltid. Om det skulle bli någon annan får vi hantera det då, på årsmötet. Men jag uppmanar medlemmarna att komma till årsmötet och rösta. Vi har lagt fram ett förslag och vill att det ska accepteras.

Brynäs nuvarande ordförande Christer Sundin föreslås fortsätta i styrelsen som ledamot.

– Det är ingen hemlighet att ordförandeskapet tar en del tid och det kan vara svårt att få tiden att räcka till. Nu hoppas vi på den här lösningen. Vi vill ha kvar Christers kompetens i föreningen. Han har gjort ett enormt jobb i det tysta, säger "Palle".

Som nya ledamöter vill valberedningen även se Jan-Erik Silfverberg, tidigare Brynässpelare med fyra SM-guld på meritlistan, Christer Johansson, chef för Maxi Ica i Gävle, och Lennart Carlsson, chef för Valbo köpcentrum.

– De kompletterar varandra riktigt bra. De har förmågan att snabbt justera saker och ting i en verksamhet, säger "Palle".

Jan Reander är ett namn som varit på tapeten, men "Palle" ser inget utrymme för honom i en ny styrelse.

– Vi har resonerat kring hans namn. Vi känner att han inte skulle platsa i en kommande styrelse. Dels hoppade han av styrelsearbetet när det krisade som mest i Brynäs, vilket inte skickar ut någon bra signal. Dels har han haft en del negativa uttalanden om anställda i föreningen.

Reander kontrar när Sporten ringer upp honom:

– Det är helt fel. Redan i oktober 2006 sa jag att Brynäs var tvunget att vidta åtgärder, men inget hände. Jag påtalade samma sak igen i februari och april 2007. Den ekonomiska hanteringen fick mig sedan att hoppa av i november. Det är bättre att hålla sig till sanningen än att komma med efterhandskonstruktioner.

– Det är en hypotetisk fråga. Det får medlemmarna ta ställning till. Man ska göra det som är bäst för föreningen. Det sportsliga är viktigast. Att Pavel Brendl nu ser ut att försvinna är väldigt olyckligt. Det var ju den spetskompetens laget hade förra säsongen.

Tillsammans med Rolf Lassgård och Tomas Persson kommer "Palle" Eriksson att lämna valberedningen.

Någon ny klubbdirektör kommer med största sannolikhet inte att utses före årsmötet den 16 juni.

Mer läsning

Annons