Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs blev straffat – två gånger om

Först föll Brynäs på straffar – sedan blev fem av lagets ungtuppar uttagna i den första JVM-truppen.

I värsta fall kan Brynäs tvingas spela sex elitseriematcher utan dem.

– Vi blir straffade för att vi får fram unga spelare, säger Brynästränaren Niklas Czarnecki kritiskt.

Annons

Förbundskaptenen Roger Rönnberg presenterade namnen direkt i SVT:s hockeykväll, och som väntat var det mycket Brynäs i den första preliminära truppen på 30 spelare, som senare ska bantas till 23 man innan junior-VM drar igång i Buffalo i USA på annandagen. Och Simon Bertilsson, Sebastian Wännström, Ludvig Rensfeldt, Calle Järnkrok och Johan Larsson har alla goda möjligheter till en USA-resa.

I värsta fall står Brynäs inför sex viktiga matcher runt jul och nyår utan fem av sina spelare. Lägg därtill att det knappast är några superpigga lirare som återvänder till elitserien igen. Går Småkronorna till minst semifinal är de inte hemma i Sverige igen förrän på kvällen 7 januari. Dagen efter spelar Brynäs match, borta mot Södertälje.

På backsidan har Brynäs reservkraft i truppen, men utan fyra forwards återstår tolv, inklusive Emil Sandin som lånas ut till Mora fram till JVM. En skada räcker för att Brynäs inte ska kunna spela med fyra kedjor. Sportchefen Michael Sundlöv har flaggat för att det kan bli aktuellt att låna in någon spelare från allsvenskan för att fylla truppen.

– Låt oss se vilka hänger med hela vägen först, säger Czarnecki, som gläds med spelarna, men samtidigt är starkt kritisk.

– Man måste se över det här, det går inte att förbise längre. Vi blir straffade för att vi får fram unga spelare, och det är bara att titta på tabellen för att förstå hur mycket som står på spel, säger han och slänger ett öga på tv-skärmen i pressrummet.

• Vad tycker du att man ska göra?

– Vi måste anpassa vår liga. Vi är skyldiga att släppa spelare, men man kanske kan spela två matcher under junior-VM i stället för som nu, sex eller sju stycken. Det blir fel när ett lag drabbas på det här sättet.

I fjol brandskattades Skellefteå hårt då tre backar blev uttagna i JVM-truppen. Brynäs har fått klara sig utan Jacob Markström i två år, men lyckades faktiskt ändå ta tio poäng på fem matcher i fjol.

Roger Rönnbergs trupp innehöll inga NHL-spelare. Svenskarna väntar fortfarande på besked angående målvakten Robin Lehner och backen Oliver Ekman Larsson, som båda återfinns i AHL just nu.

Sedan tidigare har man fått nej från Edmonton Oilers gällande Magnus Pääjärvi-Svensson.

Mer läsning

Annons