Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs föll mot HV i sudden

Brynäs neutraliserade svenska mästarna i två perioder – och såg ut att gå mot en säker, taktisk bortaseger.

I två perioder, ja.

Annons

– Men mot HV måste man spela så i tre perioder, suckade Niklas Czarnecki, som var kritisk till domarinsatsen efter övertidsförlusten.
Det räckte tydligen inte att spela med en klockren defensiv i 40 minuter. Inte mot HV71. Inte mot trion Davidsson-Vuotilainen-Thörnberg.
För Brynäs hade de regerande svenska mästarna i gungning och visade upp en disciplinerad och taktisk hockey efter hemmalagets ledningsmål i första perioden.
Och efter Somervuoris kvittering såg Brynäs även sina möjligheter att – till och med – stundtals pressa tillbaka HV71 djupt i anfallszonen.
– Vi åkte hit för att ta tre poäng. Det spelar ingen roll om det är svenska mästarna vi möter, vi kan trycka ner varje elitserielag, säger Calle Järnkrok, som tillsammans med sina unga kollegor i kedjan, Anton Rödin och Sebastian Wännström, var de som skapade mest i offensiv väg.
Och det var också Järnkrok som såg ut att ha fixat avgörandet med 4–3-målet elva minuter in i slutperioden.
Visst, det var trots allt nio minuter kvar. Men det var ett psykologiskt viktigt mål under den här svängiga tredje perioden:
4 Brynäs såg redan tidigare ut att ha spikat matchen när Kahnberg satte 3–1 i upptakten av perioden.
4 Men hemmalaget ville annat och Jukka Voutilainen reducerade omgånde. Innan...
4 ...Johan Davidsson knorrade in 3–3 efter ett passivt Brynäsförsvar.
Brynäs tappade allt det där taktiskt, skickliga spelet – men fick alltså sedan Järnkroks psykologiskt viktiga 4–3-mål.
Som man på nytt tappade.
– Jag var säker på att vi skulle ta hem det efter 4–3 där. Att vi skulle knyta ihop säcken. Sedan började vi slarva och det håller inte mot det här motståndet, säger Niklas Czarnecki.
Brynästränaren som var påtagligt irriterad på domarinsatsen efter att HV till slut kvitterade med drygt fyra minuter kvar – och efter att gamle Brynäsbacken Juuso Hietanen avgjort i förlängning.
– Jag säger inte att det var felaktigt att visa ut oss. Men jag tycker HV kom väldigt billigt undan utvisningar. De fick en enda utvisning på hela matchen. Domaren blåser bort oss fullständigt,
– Det är horribelt att de missar slashingen på Andersén när HV hade powerplay i slutet av matchen, som fortsatte in på förläningen och sedan avgjorde matchen. Det är bedrövligt, säger Czarnecki.
Det räckte alltså inte att spela bra i 40 minuter. För det visade trots allt vara HV:s fruktade förstafemma som avgjorde matchen.
Calle Järnkrok med en avslutande summering:
– En poäng i Jönköping är bra, men det går inte att vara nöjd på något sätt efter att ha tappat den här segern.
n Brynäsklacken utbuade. Innan matchen hissades Per Gustafssons tröja upp i taket. HV:s legendback, som slutade efter SM-guldet förra säsongen, höll därefter ett tacktal. Då började de drygt 200 tillresta Brynässupportrarna störa honom med ramsor.
Men det blev snabbt tyst på klacken – nästan 7 000 åskådare tyckte det var osportsligt och buade ut Brynässupportrarna efter noter.
n Tränarna oeniga. Som ni kan läsa i huvudtexten här intill var Brynästränaren Niklas Czarnecki förbannad på domaren och tyckte att HV skulle haft några fler utvisningar en den enda de fick i första perioden. Det höll inte hemmalagets dito med om.
– Jag vet inte hur Niklas kan säga så. De klängde på oss matchen igenom när vi försökte spela ishockey.
n Bjurling nöjd och missnöjd på samma gång. Brynäsmålvakten gjorde, förutom några billiga returer och fem insläppta mål, en bra match – men kunde inte släppa att det blev en poäng.
– Vi gör för många misstag. Surt att tappa ledningen två gånger om eftersom vi kämpade och slet så mycket.

LINUS NORBERG

Mer läsning

Annons