Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs går in för att bli fyra

Det är tio år sedan Brynäs senast kom topp fyra i elitserien.

Nu har laget äntligen chansen att få hemmaplansfördel i en kvartsfinal igen.

– Vi går för det. Så bra som det känns nu har det aldrig gjort under mina år i Brynäs, säger tränaren Niklas Czarnecki.

Annons

Kvällens motståndare Linköping ser för tillfället ut att vara den svåraste konkurrenten om fjärdeplatsen i elitserien. Men Czarneckis mannar har saken i egna händer. Östgötarnas oväntade förlust i måndags hemma mot Timrå gör nämligen att Brynäs vid vinst i kväll bara är en poäng bakom LHC, med en match mindre spelad.

Att få hemmaplansfördel i en förmodad kvartsfinal kan visa sig väldigt avgörande. I de fem senaste slutspelen har Brynäs åkt ut direkt – och vid alla tillfällen är det motståndarna som haft möjligheten att spela fler matcher inför sin hemmapublik.

Niklas Czarnecki medger att laget nu siktar på fjärdeplatsen. Och han tror inte att det finns någon risk att desperationen hos spelarna – som gett nio poänggivande matcher i rad – har minskat.

– Det är snarare så att desperationen är som störst nu de sista matcherna. Slutspelsplatsen är inte klar än och vi vet att det är ett stort jobb kvar att göra.

– Att vi har chansen på fjärdeplatsen gör bara att vi plötsligt har en sak till som motiverar oss, och kanske är en anledning till att spelarna flyger fram på träningarna just nu.

Czarnecki säger att det spritter i benen både på honom själv och spelarna inför kvällens match, som är den första på nästan två veckor.

Gårdagens träning gav enbart positiva besked, om man bortser från att Niklas Svedberg som väntat inte kunde delta fullt ut och därmed inte är spelbar.

– Det ser riktigt bra ut. Så bra som det känns nu har det aldrig känts tidigare under mina år i Brynäs, säger Czarnecki.

• Brukar ni spela som ni tränar?

– Ja, det finns ett samband mellan träningar och matcher, helt klart, menar Czarnecki som får medhåll av en Brynäs hetaste spelare den här säsongen, Sebastian Lauritzen:

– Vi tog oss i kragen, satte oss ned och tog ett snack efter jul och alla förstod allvaret. Det är mer konkurrens i laget, alla kör och man är inte så säker på sin plats i laget heller, säger ”Basse”.

Brynäs passningskung ihop med Andreas Dackell, 24 målpass vardera så här långt, säger att tempot och kvalitén på träningarna är en anledning till att Brynäs stormar mot slutspel och har häng på fjärdeplatsen.

– Det har hjälpt oss under uppehållet, annars kan det vara lätt att man bara borrar ned huvudet och kör och inte tänker på det här med passningar och positioner under ett uppehåll.

Lauritzen, som har kontrakt med Brynäs ytterligare en säsong efter den här, menar att han aldrig varit bättre och tackar kedjekamraten Jonas Nordquist för framgångarna.

– Jag känner trygghet i att spela med honom och vi vet exakt vart vi har varandra på isen. Vi tänker hockey på samma sätt, gillar att passa pucken och röra oss hela tiden. Sedan har vi Larsson (Johan) i vår kedja som är som en tank som vinner varenda puck.

Mer läsning

Annons