Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs håller måttet – men inte domarna

Brynäs vann för andra gången den här helgen med 3–1.

Ändå var man inte helt nöjda.

Kritiken mot de kvinnliga domarna växer sig allt starkare.

– De har ingen spelförståelse, säger en av Brynässpelarna efter segern över Modo.

Annons

I fjolårets SM-final straffades Brynäs hårt av den kvinnliga domartrion. Laget drabbades av fyra utvisningar på mindre än sex minuter – och förlorade guldet.

Efteråt rasade förra säsongens stjärna Joa Elfsberg och sa framför SVT:s kameror: ”Bara för att det är SM ska det vara damdomare, det är löjligt alltså”.

När Brynäs i går slog Modo med 3–1 var det på nytt kvinnliga domare som dömde matchen. Och irritationen var stor på isen över deras beslut.

Under matchens gång fick domarna utstå hårda ord från bägge lagens spelare.

– De flesta kvinnliga domare saknar spelförståelse. Manliga domare är klart bättre, säger en av Brynästjejerna.

Den största kritiken uppstod när Modo reducerade till 2–1 i mitten av den sista perioden, då Brynäs målvakt Sara Grahn blivit överkörd.

– Först tog jag ett skott med klubban och pucken studsade rakt upp. Då kom en av deras spelare och körde över mig och jag ramlade. Sedan slog dom in pucken, förklarar Grahn händelsen.

– Jag förstår inte hur domarna kan döma mål där, fortsätter hon.

Men det kontroversiella målet till trots – Brynäs kontrollerade resten av matchen och gav ett snabbt svar på tal när Emma Eliasson avgjorde matchen kort efter Modos reducering.

Men den största matchvinnaren var ändå Sara Grahn. Brynäsmålvakten räddade Brynäs i den första perioden när Modo hade ett tydligt spelövertag.

– Det kändes bra. Men jag håller nog inte med om att jag var matchvinnaren, det är dom som gjorde målen, säger Sara ödmjukt.

– Men vi blev lite överraskade av deras inledning, och därför var det viktigt att vi kunde hålla tätt just då.

Brynäs spelade upp sig efter den svaga matchinledningen och avgjorde matchen i mittperioden när Karin Johansson och Emma Eliasson gav Brynäs en 2–0-ledning. I slutet kontrollerade man matchen fram till slutsignalen.

– Vår kanske bästa match sett till att bevaka en ledning, säger Brynästränaren Magnus Grönlund.

Mer läsning

Annons