Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs har valt sida i elitseriebråket

Fem elitserieklubbar valde vid gårdagens ägarmöte med hockeyligan (SHL) att säga upp det så kallade aktieägaravtalet.
Tanken från klubbarna är att säsongen 2010/11 starta en ny liga med lag från bland annat KHL.
– Tråkigt för hockeyn, tycker Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Annons

De fem klubbarna det handlar om är Färjestad, Frölunda, Linköping, HV 71 och Djurgården. Att lagen säger upp aktieägaravtalet till säsongen 2010/11 betyder att lagen inte ingår i elitserien den säsongen.

Avtalet är för de tolv lag som spelar i elitserien. Åker ett lag ur får laget som går upp ta över aktierna. Officiellt är deras skäl att de inte vill binda upp sig i ett femårigt nytt tv-avtal.

Inofficiellt är de fem klubbarnas målsättning att 2010/11 starta en ny liga med lag från olika länder. Bland annat från ryska KHL och tyska DEL.

– Jag vet att det diskuteras nu, men just nu är det svårt att bedöma konsekvenserna av det här, säger Hans-Göran Karlsson.

De sju klubbarna (Brynäs, Rögle, Modo, Luleå, Timrå, Skellefteå och Södertälje) gick som följd av detta i går ut med ett uttalande som säger att elitserien är ett av Sveriges starkaste varumärken och att ligan är en av de starkaste i världen.

– Det är väldigt konstigt att de (andra klubbarna) inte väljer att utveckla hockeyn i Sverige. Vi tycker att det det bästa sättet att utveckla hockeyn är genom en bra elitserie, säger Karlsson.

Tar man sig en titt på vilka lag som står på vilken sida i frågan ser man att alla Norrlandslag (samt Rögle och Södertälje) ställer sig emot det här. En fråga om ekonomi kanske?

– Det är svårt att konkurrera med ekonomin som KHL har. Det är ju bara att titta på vilka summor spelarna får där. Sen tror jag det här går emot våra (Norrlandslagens) traditioner och vad vi tror på.

Mats Larsson, ordförande i Djurgården Hockey, välkomnar dock beslutet.

– Vi vill inte låsa fast oss i avtal som riskerar att begränsa publikens möjlighet att se hockey på absolut toppnivå, säger Mats Larsson till TT.

Något som Hans-Göran Karlsson ställer sig frågande till.

– Jag tror folk hellre vill se en match mellan Brynäs och Modo eller Brynäs mot Leksand än om Brynäs skulle spela mot Bern eller Vålerenga.

– Ja, ett avtal får man väl säga upp när som helst och de gör ingenting olagligt. Konsekvenserna av det här är svårt att säga nu, men nu ska det väl in en massa juridik och så. Men rätt att göra så, det har de, berättar Karlsson som också tror att allsvenska Malmö kommer få en inbjudan till den nya ligan.

Då kanske det kom som perfekt tajming att Malmö i måndags blev bolagiserat vid ett extra årsmöte. Eller så var det helt enkelt planerat att passa in till de nya ligaplanerna.

Till nästa säsong kommer dock elitserien att spelas som vanligt. Men även om dessa fem lag skulle dra sig ur elitserien kommer det att vara tolv deltagande elitlag. Då kommer andra svenska klubbar att inbjudas.

– Det skulle vara tråkigt för hockeyn om det blev så. Fyra av lagen är ju dominerande, säger Karlsson.

Mer läsning

Annons