Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs J20 har guldläge

Brynäs har en jättechans att ta sitt första juniorguld sedan 1983.
J20-laget vann nämligen den första finalmatchen borta mot HV71 och har nu två chanser på sig att avgöra hemma i Läkerol Arena.
– Vi avgör redan på onsdag, vi har ett psykologiskt övertag på HV nu, säger tvåmålsskytten Calle Järnkrok.

Annons

Brynäs hamnade i ett knepigt underläge efter två dåliga perioder. HV71 gick ut till den tredje med 3–1 och mer än 2 000 hemmafans i ryggen.

Då vaknade Brynäs. Rejält.

– Vi gick ner på tre centrar och chansade mer framåt. Plötsligt hade vi reducerat och då fick vi ännu mer råg i ryggen, säger tränaren Mats Bäcklin om scenförändringen.

Backen Simon Löf reducerade – och kvitterade. Sedan, 11.27 in i perioden, var det dags för Calle Järnkrok att ge Brynäs ledningen för första gången i matchen, ett mål som skulle bli matchavgörande.

Och så här gick det till, med hans egna ord:

– Anton Persson jobbade fram pucken i hörnet och spelade in en riktig macka till mig, som stod i slottet och sköt direkt i bortre krysset, säger Calle Järnkrok.

Sedan punkterade Anton Rödin matchen med 5–3 i öppen kasse och Brynäsjuniorerna har nu ett jätteläge att ta revansch för finalförlusten mot Frölunda i fjol. I morgon spelas den andra matchen hemma i Läkerol Arena och, om det behövs, en tredje match på torsdag.

– Men det ska inte behövas, vi tänker avgöra redan på onsdag, säger Calle Järnkrok, som menar att laget skaffat sig ett psykologiskt övertag på HV i och med den starka tredje perioden.

– Den tar vi med oss, menar han.

Calle Järnkrok avgjorde även en av semifinalerna mot Djurgården med ett suddenmål, och han är del av en andraformation som vaknat rejält i de senaste matcherna. Annars har det varit förstaformationen med Anton Rödin, Henrik Thegel och Klas Leidermark som stått för målgörandet den här säsongen, men mot HV71 i går var det Calle Järnkrok (två mål, ett assist), Jakob Silfverberg (tre assists) och Anton Persson som ledde upphämtningen. Och Simon Löf på backen, icke att förglömma. Tränaren Mats Bäcklin vill även framhålla backen Simon Bertilsson som en av lagets bästa.

– Det var en skön vändning, men vi får inte segla iväg för mycket. Det gäller att nollställa sig igen till nästa match, säger Bäcklin.

Brynäs har två junior-SM-guld sedan tidigare – från 1977 och 1983.

På onsdag har man en god chans att ta ett tredje.

1–0 (9.14) André Petersson (Adam Almquist, Martin Olsson)

8–6.

2–0 (1.18) Adam Almquist (Kristian Frisk), 2–1 (7.41) Calle Järnkrok (Morgan Hassel, Jakob Silfverberg) spel fem mot fyra, 3–1 (10.05) Niklas Hjalmarsson (Fredrik Karlsson)

10–13.

3–2 (3.53) Simon Löf (Calle Järnkrok), 3–3 (11.14) Simon Löf (Jakob Silfverberg), 3–4 (11.27) Calle Järnkrok (Jakob Silfverberg, Anton Persson), 3–5 (19.29) Anton Rödin (Klas Leidermark), mål i tom kasse

12–13. Totalt: 30–32.

HV 71 3x2 min, 1x10. Brynäs IF 1x2

Morgan Claesson, Alvesta

2 100

Brynäs IF leder med 1–0 i matcher i bäst av 3 matcher.

Mer läsning

Annons