Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs överklagar domen

Simon Bertilsson fick fyra matchers avstängning plus 15 000 kronor i böter för tacklingen på Luleås Jonas Berglund.

Annons

Nu får disciplinnämnden hård kritik från Brynäslägret – som överklagar domen.
Tacklingen som gav Jonas Berglund en hjärnskakning i mötet mellan Brynäs och Luleå i torsdags har nu fått sitt efterspel. I dag kom disciplinnämndens dom – fyra matchers avstängning plus ytterligare tre som dock omvandlas till böter.

Motiveringen är bland annat att Bertilsson kommer med hög fart och kommer från sidan, vilket gör att tacklingen är svår att skydda sig emot. "Simon Bertilsson går direkt på motspelaren som inte är puckförare och underlåter att spela på pucken. Enligt disciplinnämndens mening hade Simon Bertilsson kunnat undvika denna respektlösa tackling", står det i motiveringen.

Efter att domen blivit officiell skickade Brynäs snabbt ut ett pressmeddelande där sportchefen Micke Sundlöv och tränaren Tommy Jonsson är starkt kritiska.
– Det är tråkigt att det är vissa representanter från media som fått vara med och påverka disciplinnämndens bedömning i detta fall, säger Sundlöv enligt pressmeddelandet.

• Vad grundar du det på?
– Om man ser till tidigare domar i liknande fall hade ett rimligt straff varit två till fyra matchers avstängning. Det straff som nu utdöms känns varken rimligt eller rättvist.
– Det finns många liknande fall och straffen bör rimligtvis sättas med en viss konsekvens av de som är tillsatta för att göra dessa bedömningar. Nu känns det som att många så kallade experter i media fått vara med och göra bedömningen. Ska vi ändra straffskalan, vilket kanske behövs, så lär vi väl ta det i rätt ordning inte ge en spelare 3–4 matcher ena veckan och nästa vecka ge en annan spelare 7 matcher.

• Kommer ni att överklaga?

– Vi kommer absolut överklaga. Det här känns inte vare sig rimligt eller rättvist och jag tycker att disciplinnämnden har gjort ett grovt övertramp i och med att de har så varierande bedömningar på liknande situationer.
Tommy Jonsson är inne på samma linje, att vissa experter tillåtits att påverka straffet.
– Det känns varken rättvist eller professionellt, säger han.
– Nu blir det Simon som får ta smällen och bli ett offer för alla de situationer som varit på sistone. Det finns ett antal fall på sistone som varit värre, och tydligare övertramp mot reglementet, som ändå gett lindrigare straff. Det här straffet är ett slag mot ligans trovärdighet.

Brynäs understryker i pressmeddelandet att det allra viktigaste var att Jonas Berglund klarade sig bra trots allt.

Mer läsning

Annons