Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs rasar mot skillnaden i straffen

Disciplinnämnden fortsätter att reta gallfebern på Brynäs.

Detta efter att domen mot Morten Madsen kommit – Tommy Jonsson blir rasande när han hör att Modospelaren får fyra matchers avstängning.

– En jävla sandlådenivå, säger Brynästränaren.

Annons

Disciplinnämnden tar ordet Inkonsekvens till nya nivåer, menar Brynäs. Först rasade klubben när Simon Bertilsson fick det hårdaste straffet hittills den här säsongen efter tacklingen på Luleås Jonas Berglund. Backen stängdes av i totalt sju matcher, varav tre omvandlades till böter. Brynäs tyckte att straffet var alldeles för hårt.

– Det är patetiskt, säger Tommy Jonsson när Sporten sedan informerade honom om att Morten Madsens tackling på Sebastian Lauritzen gav en tre matcher lång avstängning, plus böter motsvarande en match.

För domen kom blixtnabbt – redan dagen efter händelsen – när inte ens hela elitserieomgången var färdigspelad.

– Det är snack hit och dit, men återigen bevisar Disciplinnämnden att dom är oerhört inkonsekventa, säger Jonsson, och utvecklar sitt resonemang:

– Bertilsson fick sju matchers avstängning för sin tackling som inte gick mot huvudet. Madsen stängs alltså av i fyra matcher för en tackling som solklart träffade huvudet. Det är en jävla sandlådenivå, kort sagt.

Tacklingen på Lauritzen skedde i slutet av den andra perioden i onsdagens möte borta mot Modo. Brynäsforwarden skulle sträcka sig mot pucken när Morten Madsen, snett bakifrån, körde in i Lauritzen och – enligt reprisbilderna – träffade honom mot huvudet.

– Å andra sidan sträckte jag fram huvudet också, i hopp om att nå pucken. Och han (Madsen) hade kanske inte någon annanstans att tackla. Det ligger i bådas ansvar, säger Brynäsforwarden.

• Hur mår du nu?

– Jag är lite stel i nacke och rygg. Allmänt mörbultad. Men jag var uppe hos läkarna för undersökning och det är ingen fara.

Lauritzen spelar av allt att döma morgondagens match mot Linköping, men kräver att Disciplinnämnden agerar mer konsekvent.

– Man blir lite trött på det här snacket som uppstått nu. Det enda jag kräver av Disciplinnämnden är konsekvens. Som det är nu sprider det en jäkla osäkerhet kring vad man får och inte får göra på isen.

Brynäs sportchef Michael Sundlöv såg situationen i onsdags från nära håll, intill Brynäsbåset, men vill inte kommentera om det var rätt eller fel straff för Madsen – men Sundlöv efterlyser också konsekvens.

– Jag tycker att Bertilsson får ett horribelt straff. Men jag kanske kan köpa det – om alla andra liknande tacklingar straffas likadant. Men så har det inte varit. Disciplinnämnden är inte konsekvent och bör kanske samla allhopa och berätta exakt vad som gäller.

När Sporten i går pratade med Disciplinnämndens ordförande, Cecilia Hager, berättade hon de bedömde Madsens tackling på samma grunder som när de bedömde Bertilssons dito.

– Ja, eftersom att den anmäldes under samma utvisningsregel, säger Hager.

• Brynäs vill se mer konsekvens från er sida. Vad säger du om det?

– Jag förstår att de är partiska. Men vi är vana att folk ger oss kritik. Det finns väldigt många som engagerar sig och åsikterna är lika många som tyckarna.

• Tar ni kritiken till er?

– Vi förhåller oss alltid till praxis. Och i våra motiveringar som vi skickar ut förklarar vi tydligt hur vi tänker.

• Jonas Berglund blev skadad efter Bertilssons tackling. Lauritzen klarade sig lindrigt undan. Påverkar det?

– Nej, vi utgår inte från det. Skadar sig en spelare så betyder inte det att straffet automatiskt blir kännbart. Men om skaderisken är hög under en tackling har det en påverkan.

Mer läsning

Annons