Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsarna klara för SM-final

Straffar har inte varit Brynäs grej i J20-slutspelet.
Men till slut var det Henrik Thegel och Klas Leidermarks iskyla i straffavgörandet tillsammans med målvakten Jocke Eriksson sista räddning som tog laget till en ny SM-final.
– Äh, jag hade missat två tidigare och det var dags att göra rätt nu, sa lagkapten Leidermark efter 3–2-segern mot Djurgården.

Annons

Det ska sägas på en gång att det blev en rackarrysare utan dess like när lagen möttes i en tredje och helt avgörande SM-semifinal i Läkerol Arena i går eftermiddag. De här lagen går tydligen inter att skilja åt och för tredje gången gick det till sudden och till slut också straffar.

– Men så nervöst kändes det inte. Vi har en grym moral, vi har vänt matcher förr och gjorde det nu igen – både under ordinarie tid och sedan i straffläggningen, summerade Leidermark belåtet.

Det var Brynäs lagkapten som inledde målskyttet redan efter 20 sekunder och det gav ett grepp under hela första perioden. Men i den andra blev det passivt och laget drog på sin många utvisningar vilket Djurgården utnyttjade. Båda målen kom i numerärt överläge och gästerna kopplade ett segergrepp.

Men Anton Persson kvitterade tidigt i tredje med ett viljemål och för tredje gången den här veckan slutade det hela med sudden. I tordags avgjorde Brynäs i förlängningen medan den första matchen gick till straffar. Så blev det nu också. Djurgården vann den första straffstriden. Då missade Anton Rödin, Klas Leidermark och Henrik Thegel sina chanser. Nu plockade tränaren Mats Bäcklin fram samma gubbar igen.

Leidermark hade då dessutom missat en straff i torsdagens match när han lyfte en backhand i stolpen.

– Den i Stockholm slog jag också i stolpen så jag kände att det var dags att ha lite flyt nu.

Det hade han. Rödin inledde visserligen med att bomma, men Leidermark satte sin säkert den här gången innan Thegel ändå ställdes inför ett måste när det blev hans tur att slå den sista straffen i den ordinarie omgången. Miss och Brynäs hade varit utslaget ur SM-slutspelet...

– Äh, jag var bergsäker på att han skulle sätta den, sa Leidermark och nickade åt sin bänkgranne.

– Det var jag också. Det var bara att åka fram och jag bestämde mig tidigt för att skjuta snabbt och placera in pucken, sa Thegel som är en målskytt av främsta snitt.

Mark Owuya i gästernas kasse hängde inte med och när suddenstraffarna sedan startade var det Brynäs tur att inleda.

– Jag kände att jag hade ett övertag på honom, valde att byta och han var inte med på det, förklarade Leidermark.

Djurgårdens lagkapten Marcus Krüger pallade inte för trycket och Jocke Eriksson kom ut stort och räddade. Sedan bildades den där klassiska TV-puckshögen som syns på bilden här ovanför.

Nu väntar en ny SM-final för Brynäs som förlorade den mot Frölunda förra säsongen. Den här gången är det HV 71 som står för motståndet där första matchen spelas på måndag i Jönköping med retur i Gävle på onsdag och eventuellt en tredje och avgörande match i Läkerolen dagen efter.

– Vi har en större chans att vinna SM-guld i år. Ifjol var vi nybörjare på det här – nu vet vi vad som väntar, sa Leidermark som säkert skulle ge allt för att få lyfta SM-pokalen på hemmaplan.

Mer läsning

Annons