Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäslegend spelar hockey på isen på Torneälven

/
  • Så här kommer det att se ut på Torneälvens is på lördag. En hockeyrink och en travbana byggs upp. Brynäslegenden Kenneth Andersson ska vara med och spela i veteranlandskampen mot Finland.

Med några SM-guld för Brynäs och dessutom ett gäng matcher med Tre Kronor så kvalificerar sig Kenneth Andersson förstås för det svenska veteranlandslaget som åker runt och spelar både mästerskap och jippomatcher.
Men på lördag tar han del av någonting unikt.
– Vi ska möta Finland i en veteranmatch i Haparanda där matchen spelas på Torneälvens is och mittlinjen går precis vid landsgränsen mellan Sverige och Finland, skrattar Kenneth.

Annons

Det är Haparanda på den svenska sidan och tvillingstaden Torneå på den finska sidan som står som värd för arrangemanget. Det hela har blivit en jätteapparat där isen karas ren från snö och ismaskiner kommer att fixa till ett speldugligt underlag för hockeylirarna. En sarg monteras, linjer målas ut och en läktare kommer att byggas upp.

Mittlinjen ligger precis på gränsen mellan länderna och ena zonen ligger i Finland och den andra i Sverige. Det skiljer ju också en timme i tidsskillnad mellan länderna och således går matchen i två tidszoner.

– Det låter helt galet men det ska bli väldigt spännande och roligt att vara med om det här. Jag hörde att Guinnes rekordbok skulle vara på plats och dokumentera det här också. Vi flyger upp på fredag och siktar förstås på att vinna mot finnarna. Vi spöade dom i bronsmatchen när EM avgjordes i Moskva för en månad sedan, berättar Kenneth.

Han blir 58 år i dagarna men släpper inte taget om hockey. Tillsammans med ett stort gäng vill han ogärna missa samlingarna där Curre Lundmark fungerar som förbundskapten.

– Vi har otroligt roligt tillsammans och det är förstås nästan hela grejen. Man träffar gamla kompisar från sitt hockeyliv, umgås och spelar matcher. Sedan vill man förstås gärna vinna, säger Kenneth och skrattar.

Från Brynäshåll brukar det vara ett gäng spelare som är med. Nu har dock Åke Lilljebjörn, Tommy Sjödin och Anders "Masken" Carlsson tackat nej. Kenneth får däremot sällskap av Janne Asplund – en annan gammal hjälte som var med och tog guld med Kenneth 1980. Även Niclas Wallin är med och spelar.

– Vi får alltid ihop ett skapligt lag. Nu vet jag att Mats Näslund, Bengt-Åke Gustafsson och Tomas Jonsson kommer. Det är ju killar med skapliga meriter. Näslund spelade ju jag med i Brynäs i några år också – ett tag till och med i samma kedja.

Finland som står för motståndet satsar också hårt och kommer med en namnkunnig uppställning.

Jarmo Myllys står i mål. Kari Eloranta, Jari Kurri, Esa Tikkanen, Raimo Helminen och Juha Riihijärvi går ju inte heller av för hackor. Ett riktigt prestigemöte veteraner emellan är att vänta.

Men det är inte bara hockey som ska spelas på isen som förstås fortfarande ligger väldigt tjock på Torneälv. Förutom hockeyrink ska det även byggs upp en travbana precis bredvid.

– Det kommer att vara istrav i periodpauserna med många kända kuskar också. Det här är verkligen ett riktigt häftig jippo som ska bli riktigt roligt att vara med på, säger Kenneth.

Mer läsning

Annons