Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clarke fick till en fullträff mot AIK

Första bortasegern – och första målet för utskällde Dale Clarke.

– Det är en stor lättnad. Jag är den förste att erkänna att jag har varit skakig, säger backen efter 3–2 mot AIK på Hovet.

Annons

En storstilad defensiv insats och mål i rätt lägen tog Brynäs till första segern utanför Gävle den här säsongen. Och det var det ifrågasatta stjärnförvärvet Dale Clarke som visade vägen med 0–1 i den tionde minuten, i spel fem mot fyra.

Inte med ett backskott från blå som man kan förvänta sig.

– Nä, ett riktigt skräpmål, men för mig spelar det ingen roll. Anton Rödin svängde in framför buren och returen gick ut till mig, jag bara stod och väntade, säger Clarke, som värvades just för sin målfarlighet och offensiva skicklighet men fått nöja sig med fyra assist inför gårdagen.

– Det hade faktiskt börjat sätta sig i huvudet. Jag har träffat ribban och stolpen och haft mängder av bra chanser. Just nu känner jag en stor lättnad och förhoppningsvis kommer målen lite enklare nu, fortsätter han.

Trots målet fick Clarke finna sig i att sitta på bänken i kritiska lägen mot AIK. I slutet av samtliga perioder valde Niklas Czarnecki andra backar före den 32-årige kanadensaren.

Känns det som om Czarnecki inte litar på ditt defensiva spel?

– Jag skulle inte lita på mitt defensiva spel heller. Vi hade fem andra backar som är starka defensivt, så man behöver inte vara någon hjärnkirurg för att förstå varför han gjorde så.

Du har blivit ganska hårt kritiserad av fansen på diverse webforum. Har du sett det?

– Nej, jag läser inte sånt. Men för mig kvittar det. Jag kan inte argumentera emot att jag har varit skakig, det är jag den förste att erkänna. Men när jag har anpassat mig till lagets spelsystem blir det bra, det är jag helt säker på. Jag är inte oroad eller stressad.

Något felbeslut blev det även i gårdagens match, men totalt sett klarade sig Clarke rätt bra även i egen zon. Och när alla övriga försvarspelare gjorde en gedigen insats blev det svårt för nykomlingarna AIK att göra något vettigt av allt sitt puckinnehav.

Niklas Svedberg i kassen tvingades dock göra en del riktigt bra räddningar. Han tog 36 av 38 skott och ser ut att kunna ta hand om förstaspaden i Brynäs ett tag framöver.

– Han spelade väldigt bra. Det bygger upp självförtroendet för hela laget när målvakten gör några bra räddningar, berömmer Clarke.

Framåt gjorde Brynäs vad som krävdes, men inte mycket mer. Jakob Silfverberg satte 0–2 i mitten av andra perioden i en spelvändning.

– En fantastisk passning av Eero Somervuori. Han la pucken under motståndarens klubba på något vis, säger Silfverberg, som nu har gjort tre mål i årets elitserie.

AIK reducerade i spel fem mot tre en bit in på sista perioden innan Brynäs poängkung Calle Järnkrok satte 1–3 i tom kasse. Han är nu sjua i hela elitseriens poängliga med sina fem mål och två assist.

En sen AIK-reducering i sista minuten skapade en del spänning, men när Niklas Svedberg räddade ett backskott från jubilerande Dick Tärnström – 500:e matchen i AIK – var segern säkrad.

Mer läsning

Annons