Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dackell är förebilden – och snart en lagkamrat

Liten är definitivt på väg att bli stor...
Calle Järnkrok har alltid varit minst i hockeyklassen men kompenserat centimetrar och kilo med spelsinne och smarthet.
– Okej då, jag kan gå med på att den här säsongen var ett genombrott, säger månadens junior i april.

Annons

Annars är han inte de stora ordens man. 17-åringen låter i stället spelet tala där han från sina första skridskoskär med Gävle GIK fram till nu varit huvudet kortare än sina med- och motspelare.

– Jag lever väl en del på mitt spelsinne och kan läsa spelet ganska bra. Men det där vad man är bra eller dålig på är jättesvårt att bedöma själv. Det får andra pyssla med...

Själv lirar han hockey på en nivå som snart är dugligt på den allra högsta svenska nivå. En debut i elitserien redan den här säsongen kan ligga på lut.

– Det är väl inget jag funderar på just nu. Men det är klart att jag blir glad när jag hör att folk inom Brynäs organisation ser mig som kanske femtecenter till vintern, säger Calle och kikar upp under kepsen han har på sig.

Han är jämngammal med Magnus Pääjärvi-Svensson i Timrå och Djurgårdens Jacob Josefsson som redan spelat elitseriehockey i några säsonger. Järnkrok är inte många skär efter. Det märkte han själv under J18-VM som avslutade säsongen i USA.

– Resultatet var något av en besvikelse. Vi hade större förhoppningar än att komma femma. Men jag är hyfsad nöjd med min egen insats och det gick ganska bra.

Till VM-spelet kom han direkt tillsammans med Simon Bertilsson från Brynäs jättesuccé med SM-guld. Han hann knappt fira någonting innan det blev avresa till USA.

– Vad jag tänkte när slutsignalen i sista SM-finalen mot HV gick? Ingenting, tror jag. Det var bara så där helt otroligt fantastisk skönt. Helt klart min bästa hockeyupplevelse hittills.

Men det går inte att leva på gamla meriter. Det vet Calle som redan nu ser framåt mot nästa säsong.

– Vi tränar två gånger om dagen och det är mycket löpning, brottning och styrketräning. Vi har jättebra förutsättningar här i Brynäs och det är inte så konstigt att juniorframgångarna kommer.

I två år till har han chans att försvara SM-guldet från i vintras. Calle fyller 18 år i september och tog ett stort steg i utvecklingen den här säsongen. Han avgjorde bland annat två av slutspelsmatcherna på egen hand.

– Målet är förstås att få spela i elitserien med Brynäs. Sedan hägrar som för alla andra en NHL-karriär. Men det är mycket som ska gå rätt för att det ska hända.

Han har Andreas Dackell som något av en förebild. En annan liten stor spelare...

– Jag tittar mycket på hur han spelar och försöker ta efter. Han är grymt bra, säger Calle.

Just nu mäter han 177 cm i strumplästen och väger 70 kilo. Snart kanske han på allvar har växt ikapp och förbi de flesta i Brynäs...

Mer läsning

Annons