Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för NHL-draft – här är Brynäsarna som kan bli valda

I natt går NHL-draften av stapeln i Buffalo. Här är de fyra Brynässpelarna som kan bli tingade av klubbarna.

Annons

Natten mot lördag drar den årliga NHL-draften igång där de 30 lagen får välja rättigheterna till hockeyspelare från Nordamerika och Europa. Årets upplaga går av stapeln i First Niagara Center i Buffalo, New York, och den största snackisen är ifall amerikanen Auston Matthews eller finländaren Patrik Laine ska gå som hela draftens förstaval.

Men vi styr mot någonting helt annat istället. Det finns nämligen några namn att hålla koll på med koppling till Gästrikland.

1. Lucas Carlsson, född 1997, back

Lucas Carlsson.

Det allra hetaste av namnen är Lucas Carlsson, som för bara någon månad sedan kammade hem Årets Mål under CMore:s SHL Awards. Backen, som startade sin karriär i Hille/Åbyggeby, är rankad på 15:e plats på den europeiska listan och kan mycket väl bli vald i en av de sju rundorna.

Carlsson är en stor back på 184 cm och 87 kg som gärna tar för sig när det hettar till och han är ett starkt offensivt vapen. Han blommade ut redan i J18 och började producera poäng på löpande band. Förra säsongen spelade han också till sig ett A-lagskontrakt med Brynäs och har potential att bli ett riktigt bra tillskott i NHL i framtiden.

– Det ska bli jätteintressant att följa draften, säger Carlsson. Jag tror att jag har större chans i år än förra året med tanke på min säsong, så det ska bli kul. Jag håller ju på Washington Capitals så det hade varit jätteroligt att få gå dit.

2. Alexander Bjurström, född 1998, forward

Alexander Bjurström.

Lite längre ner på rankingen hittar vi Alexander Bjurström som kommit till Brynäs genom Lidingö och Täby i Stockholm. Den högerfattade forwarden har ett vasst spelsinne och har producerat mängder av målchanser och poäng som underårig i Brynäs J20. Tillsammans med Jesper Boqvist har Bjurström varit ett väldigt bra vapen för laget och han missar sällan en målchans om han väl får den. För att ta ett större kliv i sin utveckling skulle han behöva lägga på sig lite vikt, eftersom han i dagsläget har det lite tufft i närkampsspelet när han möter större spelare.

– Det har jag inte tänkt på alls egentligen, säger Bjurström om att han kan väljas av ett NHL-lag. Jag tror fortfarande inte att jag kommer att bli draftad för det är så hård konkurrens. Men Florida eller Tampa skulle vara jättekul att få komma till, om man får drömma lite. Det vore roligt med lite varmare klimat.

3. Linus Ölund, född 1997, forward

Linus Ölund.

Brynäs J20:s kapten och stora ledare, Linus Ölund, har precis den pondus och det spelsätt som krävs för att leda ett lag i juniorernas bästa serie. Ölund har haft en ledarroll sedan han kom till Brynäs som 15-åring och har fortsatt som både assisterande kapten och kapten hela vägen genom juiorlagen. Han fick testa på spel i SHL den gångna säsongen och har, precis som Carlsson, också fått ett kontrakt med A-laget.

– Det skulle så klart vara otroligt roligt att bli draftad, men det är absolut ingenting jag förväntar mig, säger Ölund. Vilket lag spelar faktiskt ingen roll, men det hade ju varit kul ifall man fick spela i Kalifornien eller Florida. Men sedan är det ju heller inget fel på Toronto eller Montréal – det är liksom hockeyns Mecka.

4. Marcus Ersson, född 1997, back

Marcus Ersson.

Precis som Lucas Carlsson kom backen Marcus Ersson in till Brynäs U16 som 15-åring och de två talangerna har därefter följts åt under junioråldern. Ersson har utvecklats senare än Carlsson, men har även han nu kontrakterats av A-laget efter att ha tagit stora kliv och blommat ut till en SHL-back under våren.

– Det skulle så klart vara en dröm som går i uppfyllelse om jag blev vald, kommenterar Ersson. Det är ingenting jag går runt och tänker på men det skulle vara väldigt häftigt om det hände.

Jesper Boqvist skulle förstås också ha kvalat in på denna lista, men han får inte bli draftad ännu eftersom han är född för sent på året. Boqvist får helt enkelt vänta till sommaren 2017 för att ett NHL-lag ska få rättigheterna till honom.

Draften ser ut som följer: runda ett börjar 01.00 natten mot lördag och runda 2-7 inleds 16.00 på lördagseftermiddagen.

Mer läsning

Annons