Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här är hockeyhistoria - som ger oss slutspel

Superhäftiga bilder i TV efter matchens slut.
Jag vet inte vad "Honken" sa till kompisarna i Brynäs efter matchen, kanske var det något i stil med "får jag byta om hos er jag, grabbar...??"
"Honken" och polarna från Gävle dröjde sig kvar på isen och det såg ut som om man hade rätt trevligt. Markström, Lindbäck, Molin, Lind, Dackell och, ja, nästan alla ville snacka med "Honken".
Skön stil...

Annons

Det här är hockeyhistoria mina vänner.
Ett sant och stort hockeyögonblick.
Fakta är att Brynäs har tagit 24 poäng på elva omgångar. Sju segrar, en oavgjord, två förluster och en seger i förlängningen.
Det ligger nämligen till på detta viset att under elitseriens 34-åriga historia har Brynäs aldrig, aldrig någonsin, haft en inledning på serien som denna.
Jag skriver drömöppning.
Jag kan skriva superstart eller varför inte bara fantastiskt. För det är ju vad det är.
Elitseriens två första säsonger, 1975–76 och 1976–77, tog Brynäs guldtynga lag 16 poäng (7-2-2) på de elva inledande omgångarna. Räknar vi om detta till dagens trepoängssystem blir det 23 poäng.
I dag har man ett poäng mer, tack vare extrapoängen i premiären, den möjligheten fanns ju inte när elitserien drog igång.
Säsongerna 1989–90 och 1992–93 inledde man också mycket bra. 21 poäng (7-0-4) och 20 poäng (6-2-3) efter elva omgångar. 1993 blev det också SM-guld.
Alla andra säsonger är man inte i närheten av säsongens öppning. Säsongen 2008–09 är hockeyhistoria väl värd att minnas.

Hur ska det nu går för Brynäs?
Jag tror att det kommer att gå mycket bra. Ser man till de sju senaste säsongerna har det lag som varit i serieledning efter tio omgångar gått till slutspel utan några större problem.
I fjol var HV etta (efter tio omgångar) och blev också etta. För två år sedan var Timrå etta, blev femma, tre år sedan var Linköping etta och blev trea och för fyra år sedan ledde Frölunda och blev också etta.
Tendensen är solklar. Lag som inleder starkt blir topplag serien ut.

Det blev 1–1 i Göteborg
Det känns riktigt bra. Ett resultat jag är mycket nöjd med.
Jacob Markström blev matchhjälte på nytt. Det börjar bli lite enformigt det här, men gärna för mig, det kändes väldigt bra att se "Markan" snuva de "goa gubbarna" på två poäng.
Första backparet Lasse Jonsson och Niclas Andersén samt Jonathan Granström tyckte jag tillhörde de bättre i Brynäs. Och, självklart, Markström naturligtvis.

Hockeysönerna kliver fram i strålkastarskenet.
Bara det att bli intervjuad i Canal+ efter sin första elitserieperiod någonsin.
Jakob Silfverberg, 18 i går, är ytterligare en av alla unga påläggskalvar som ser dagens ljus i Brynäs hockeyskrud.
Jakob föddes med hockeynapp. Pappa Jan–Erik och farbror Conny är välkända hockeyprofiler i Gävle med många framgångsrika säsonger i Brynäs.
Jan-Erik är född 1953, Hofors IK är moderklubben, elva säsonger och 385 matcher i Brynäs och fyra SM-guld. Under fyra säsonger lagkapten och en av de stora i Brynäs.
Pappa-son-konstellationen i Brynäs A-lag är inte så vanlig som man skulle tro. Roade mig innan nedsläpp i Scandinavium med att se hur många A-lagsspelande fäder som haft söner som har nått dit.

Att Nicklas Bäckströms pappa heter Anders, back i Brynäs elitlag 1978–88 och svensk mästare med Brynäs 1980, har knappast undgått de hockeyintresserade.
Några fler pappa-och-son-par:
"Masen" Karlssons son har spelat i Brynäs. Roger var back 1992-93.
Sven Jernbergs grabb "Malin" spelade säsongerna 1974–78.
Mikael Hammarström, son till Inge, gjorde några få inhopp men drog sedan till USA.
Jag hittade också Gunnar Persson (sonen Joakim, med pappa i Borås), Peter Eriksson (Sebastian, i dag i Almtuna), Mats Hedenström ("Lillen"), Kjell Helling (Daniel, målvakt som pappa) och målvakten Lars Eriksson (Patrik, målvakt även han och nu i Valbo).
Tio fäder, en världsmästare, en NHL-spelare, en landslagsback och några hyggliga elitseriespelare, har sett sina söner ta över. Men inga spelar i Brynäs i dag.
Men det finns en hos serieledarna som är son till en mycket framgångsrik hockeyspelare både här hemma i Sverige som i NHL. Hittar ni inga fler far-son-konstellationer i Brynäs kan ni alltid klura ut vem spelaren är och vad pappan heter.

Mer läsning

Annons