Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelnollan Jacob ger Brynäs hopp

Förra säsongen måste Brynäs göra fyra, fem eller till och med ännu flera mål för att vinna hockeymatcher.
Nu räcker det med ett...
För längst bak står Jacob Markström som en mur. Andra raka nollan för målvaktsjätten kom efter 1–0 mot Södertälje.

Annons

– Äh, det där struntar jag i. Klart det är skönt att inte släppa in några mål men det är ju bara att titta på matcherna och se hur otroligt mycket hjälp jag får av resten av laget, säger Jacob och ser ut att strunta i 120 raka minuter utan att behöva vittja buren.

Han lever i nuet liksom resten av det återigen serieledande gänget. Fjolåret är borta, Sperrle och Korhonen är ett minne blott och försvarsspelet som gjorde publiken i Läkerolen lätt panikslagna existerar inte längre.

Nu vinner Brynäs matcherna med 2–0 – som förra lördagen mot Linköping – och 1–0 som i går mot Södertälje.

– Mot Linköping var det kanske mer att stå i men den här segern var nästan lika skönt. Grymt starkt av hela laget att direkt hitta tillbaka efter förlusten mot Skellefteå och ta tre nya poäng, säger Jacob och vägrar ta åt sig hela äran.

Det kan han och ska han självklart inte göra. Men visst har han en otroligt stor del i framgångarna och lugnet sprider sig i laget när hela hans 18-åriga kropp täcker av målet. När inte ens den finske målkungen Hannes Hyvönen kunde leverera för SSK i ett utsökt läge i andra perioden. Då är det inte lätt...

– Det blev en lång förflyttning och jag hann dit med plocken och kunde styra den över. Men annars räknar jag inte räddningarna eller kan säga att den ena är skönare än den andra. Det gäller att lägga energi på rätt saker och bara fokusera vidare på nästa puck.

Under första perioden mot SSK behövde Jacob bara mota tre skott och stod sysslolös i långa stunder. Ingen optimal situation för en målvakt.

– Det går inte bara att räkna skotten. Jag försöker gå ut bakom kassen och stoppa en del puckar och delta i spelet så mycket som det går. Klart att det känns jäkligt bra just nu och det är roligt att spela hockey. Det är det väl i och för sig nästan alltid...

Södertälje kom tillbaka i andra perioden och då fick ”Markan” betydligt mer att stå i. Och i sista perioden gjorde han några direkt avgörande parader när Södertälje låg på som hårdast för att få en kvittering.

Men ingenting hjälpte den här eftermiddagen och den första elitserienollan någonsin för Markström förra lördagen följdes direkt av en ny.

Nu väntar Frölunda borta för Brynäs redan i morgon och vi skulle bli förvånade om inte Markström vaktar kassen.

– Ingen aning faktiskt. Det där får du ta med Niklas. Men o-m jag ska stå så blir det i så fall första gången jag spelar i Scandinavium. Jag har bara hört talas om vilket tryck det kan vara där. Men det är bara inspirerande i så fall. Och förresten är det väl samma hala is och samma mått på målburarna där som på alla andra ställen.

Och vilken målvaktsmatch det kan bli i så fall. Jacob mot Johan ”Honken” Holmqvist som spikade igen och såg till att Frölunda fick lite lugn och ro efter 5–1 mot Djurgården.

– Jag har ju aldrig haft någon riktig idol men det är klart att jag tittade mycket på ”Honken” när jag växte upp.

Läromästaren mot eleven. Det kan bli något att se fram emot det.

Mer läsning

Annons