Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eero njuter efter guldet

Hemma i Helsingfors jublade Eero Somervuori precis som hela Finland åt ett VM-guld.

En triumf som kan betyda oerhört mycket för hockeyn i vårt östliga grannland.

– Vi har ju bara ett guld sedan tidigare och det var så långt tillbaka som 1995. Det här är helt klart väldigt stort för oss, säger ex-brynäsaren när sporten får tag på honom.

Annons

Han satt klistrad framför tv-apparaten när Finland till slut krossade Tre Kronor och vann med 6–1. Varje mål föranledde ett stort jubel och det gjorde ju inte saken sämre att det var just svenskarna som fick på nöten i den stora finalen...

– Nä, det är klart att det är speciella matcher mot Sverige och självklart blir det extra när det gäller en stor final. Vi hade ju dessutom lite revansch att utkräva efter att förlorat några såna fighter mot er.

Nu blev siffrorna i största laget och det rann iväg lite i sista perioden.

– 2–1 och 3–1 kom ju så snabbt och det kändes helt matchavgörande. Men det var en rättvis seger och jag tycker det finska laget har gjort det otroligt bra hela VM rakt igenom. Det är inte så många stjärnor men dom har verkligen fått ihop det som ett lag och kommit tillbaka från underläge i många matcher, säger Eero.

Det firades i hela Finland direkt efter guldmatchen i söndags och det fortsatte hela måndagen där laget togs emot på Salutorget i Helsingfors i går kväll. Alla guldgossarna var på plats och hyllades av tiotusentals lyckliga finländare. En nationell yra.

Ett VM-guld är också ovärderligt för hockeyn i Finland.

– Det sätter ju så klart sporten i fokus. Nu gå ju VM i Helsingfors och Stockholm nästa år och det kan väl inte bli större och bättre med båda finallagen som arrangörer. Det kommer i alla fall att bli en jätteskjuts här där det säkert blir en publiksuccé när vi ska försöka försvara guldet på hemmaplan, säger Eero.

Samtidigt som hans finländska hjärta jublade över guldet skänkte han en liten tanke till Tre Kronor och en ännu större till sin gamla kedjekompis Jakob Silfverberg.

– Svenskarna hade inte hade några superstars på plats men gjorde det också riktigt bra. Ta bara en sån som Jacke som ledde svenskarnas bästa kedja. Det var fantastiskt roligt att se hans framfart på VM-rinken och det var definitivt ett bevis att han håller på den allra högsta nivån. Blir han kvar i Brynäs kommer alla fans i Gävle att få en roligt säsong att se fram emot.

Sedan flytten hem till Finland från Brynäs och Gävle efter kvartsfinalförlusten mot Färjestad har han tagit det lugnt och ägnat sig åt familjen. Spela hockey ska han göra i sitt hemland och det är klart sedan länge vilket lag det blir. IFK Helsingfors har det spekulerats i.

– Men det är inget som är offentliggjort än och därför vill jag inte så gärna prata om det. Jag tränar på egen hand just nu och håller mig i form. Det var dags att flytta hem och göra de sista åren i karriären här.

Men de två säsongerna i Brynäs kommer han inte att glömma. Han fick många vänner och hade några bra hockeyår även om han inte kunde upprepa det SM-guld han tog med Färjestad.

– Hälsa alla och jag hoppas verkligen att det går bra för Brynäs nästa säsong. Jag ska försöka följa dom så gott det går, avslutar Eero.

Mer läsning

Annons