Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eero the Hero fixade så att förbannelsen bröts

Förbannelsen är bruten.

Efter sex raka straffnederlag fixade Eero Somervuori bonuspoängen mot HV71.

Taktiken?

– Jag måste ta skott eftersom jag inte dribblar så bra, förklarar matchhjälten.

Annons

Efter 2–2 vid full tid gick Brynäs nästintill desperat för ett avgörande i sudden. Niklas Czarnecki satsade på tre forwards och en back under de avslutande fem minuterna, väl medveten om hur det har slutat tidigare när det dragit ihop sig till straffläggning.

Noll segrar på sex försök. Och noll gjorda mål i de tre senaste straffavgörandena.

Men den här gången bröts förbannelsen – tack vare finländaren Eero Somervuori. Som inte ens var uttagen bland de tre skyttarna i den ordinarie straffrundan.

– Nä, de andra har varit bättre på träning, säger han.

Sedan fick han dock inte göra annat än lägga straffar. Fem gånger skrinnade han fram mot mittcirkeln, antingen för att kvittera en HV-ledning eller för att försöka avgöra. Och i den tionde straffrundan, sedan gästernas Teemu Laine missat, tog han till sist chansen att sätta punkt för en högdramatisk match.

– Det var dags nu, konstaterar en leende Somervuori, som totalt satte tre av fem straffar.

• Vad hade du för taktik?

– Jag hade bestämt mig innan vad jag skulle göra, och framför allt ville jag ta skott. Så hårt som möjligt. Det sista målet satte jag lågt vid plocksidan, precis som vid det första.

Straffexekutorn får rikligt med beröm från målvakten Niklas Svedberg för sin iskyla i avgörande lägen.

– Det är riktigt bra straffar. Han går in och skjuter, verkligen distinkt. Dribblingar kan också vara bra, men Eero hittade sin väg att göra mål och gjorde det tre gånger, säger Svedberg.

Själv gjorde Brynäskeepern vad som krävdes för att Somervuori skulle få chansen, även om han grämde sig över att han inte kunde stoppa förre brynäsaren Juuso Hietanens straff i den sjunde omgången.

– Jag släppte den mellan benen, det var inte bra. Sedan fick jag till några räddningar. Men det är Eero som ska ha cred för den här vinsten, fortsätter elitseriens formstarkaste målvakt.

Om det var på tiden med en straffseger kan man säga det samma när det gäller Brynäs övriga målskyttar i matchen. Calle Järnkroks 1–1 var hans första fullträff i elitserien sedan han avgjorde i sudden borta mot just HV71 den 11 december.

Och Mads Hansens kvittering till 2–2 drygt sju minuter in på tredje perioden var norrmannens första mål sedan 9 december, i 2–0-matchen mot Timrå hemma.

Den gången gjorde han mål i tom kasse – nu förvaltade han Anton Rödins fina passning på rätt sätt och sköt pucken mellan benen på HV-målvakten Daniel Larsson.

– Väldigt skönt, speciellt när jag tycker att vi var värda det, säger Hansen, som förklarar måltorkan med sin defensiva roll.

– Det har definitivt inte varit något fel på den fysiska formen, men det har blivit mycket defensivt spel för mig och mycket box play. Det har jag skött bra, men offensivt har det inte blivit mycket spel.

Brynäs avancerade en plats i tabellen och är nu sexa, närmast före Djurgården och Modo – två lag som väntar kommande vecka.

– Det blir en jätteviktig vecka för oss, det känns som slutspel, säger Somervuori.

Mer läsning

Annons