Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 20 år är det slutscoutat

Inge Hammarström tvingas lämna sitt uppdrag som NHL-klubben Philadelphia Flyers chefsscout i Europa. Beskedet fick han i samband med helgens NHL-draft i Ottawa. – Klart att det kändes lite överraskande att inte få fortsätta det jobb jag haft i 20 år. Men så här är det i den här verksamheten, säger han.

Annons

Inge Hammarström och Börje Salming var de första svenskar som på allvar slog sig in i NHL när de lämnade Brynäs 1973 för spel i Toronto Maple Leafs.

Efter avslutad spelarkarriär i Brynäs i början på 1980-talet inledde Hammarström så småningom sin bana som så kallad spelarscout. Sedan 20 år tillbaka har han haft ansvaret för att hitta spelare till Philadelphia Flyers. Men nu är det alltså slut – åtminstone i Flyers organisation.

– Ja, jag fick beskedet dagen innan draften började här i Ottawa. Vi har diskuterat en förlängning men de hade kommit fram till att de ville ha en ny röst och därför har vi kommit överens om att gå skilda vägar, säger Inge Hammarström.

Det sista han fick göra som chefscout för Flyers var att drafta Brynäs lovande målvakt Joacim Eriksson.

– Det känns bra och väldigt kul för Brynäs att de fick med tre målvakter i draften, det är bara att hoppas att deras utveckling fortsätter, menar Inge som trots att han nu tvingas sluta sitt jobb inte är alltför besviken.

– Nej, man får acceptera att de vill ha någon ny och yngre förmåga. Det har ju bytts ut mycket folk i föreningen som helhet och det är så här i den här verksamheten – och Jag har ju trots allt fyllt 60 år.

Inge Hammarström menar att sin största merit var när han scoutade fram Peter "Foppa" Forsberg och fick Philadelphia att drafta honom i början på 90-talet. Men att det samtidigt var svagt av klubben att byta bort honom mot Eric Lindros och flera andra spelare innan Foppa ens hann komma över till NHL.

– Där missade klubben chansen att vinna ett flertal Stanley Cup-titlar. Det var också tråkigt att de inte tog Jaromir Jagr trots att jag låg på hårt om att drafta honom, menar Inge.

Han tycker också att det faktum att Flyers inte fått vinna någon titel under de år han jobbat för laget är det som känts tyngst.

– Men jag har samtidigt varit lyckligt lottad som fått vara i samma förening så länge och fått vara med om att bygga upp laget igen. I år ju var Philadelphia topp fyra.

Men tro nu inte att Inge Hammarström, som till vardags bor i centrala Gävle, nu ger upp och drar sig tillbaka från hockeyarenorna.

– Nej, jag har redan fått en del förfrågningar från andra NHL-klubbar, som har det lite magert med folk i Europa, om att jobba för dem.

Vad det blir är ännu så länge inte klart, men Inge Hammarström säger att han är öppen att jobba vidare och inte tänker ge upp.

Mer läsning

Annons