Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonom: "Brynäs kan vara ett fall för lyxfällan"

Genom att en s k goodwillpost skapar Brynäs ett övervärde i en del av sin verksamhet.
Det räddar ett positivt kapital i föreningen till årets bokslut.
– Men det här ser ut som ett fall för teveprogrammet Lyxfällan, säger en ekonom som på Sportens uppdrag gått igenom årsredovisningen.

Annons

Redan i maj presenterade Brynäs en prognos för det ekonomiska resultatet som pekade på en brakförlust på åtta miljoner kronor.
Risken var uppenbar att föreningen skulle stå med ett negativt kapital, alltså vara skuldsatt, vid bokslutet.
Men genom en bokföringsmässig finess ordnar Brynäs så att man inte hamnar med minussiffror i kassan.
– Det här är naturligtvis helt korrekt gjort, säger ekonomer som Sporten bett se över Brynäs årsredovisning.
– Man utnyttjar en bokföringsteknisk möjlighet som finns. Men frågan är om det är så smart i förlängningen.
Genom att höja värderingen av framför allt restaurangrörelsen i arenabolaget, skrivs det egna kapitalet upp med över sex miljoner kronor.
Det är att Brynäs på papperet kommer att sitta med ett eget kapital på 5,5 miljoner kronor, och därmed är långt ifrån att tvingas till akuta åtgärder för att rädda den s k elitlicensen.
Men man är fortfarande i extremt behov av det stålbad man har beslutat sig för att genomföra och som ska ge besparingar på runt tio miljoner kronor.
– Genom den där övervärderingen skjuter man bara problemet framför sig, säger ekonomer. Det här löser ett problem för stunden, men skapar nya krav i framtiden.
• Hur då?
– Det man gör är att man sprider ut en kostnad på tio år, alltså tio gånger runt 600 000 som kommer att belasta de närmaste tio årens bokslut.
– Samtidigt har föreningen valt att förlänga avskrivningskostnaden för själva arenan från 33 år till 50 år, och då sprider man naturligtvis ut kostnaderna också på ett sätt som lindrar hela manövern.
• Är det här anmärkningsvärt?
– Ja, det är det som verkligen sticker ut i bokslutet. Sedan man ju alltid kritisera styrelsen för hur man hanterat olika frågor och hur pengar har runnit iväg. Men det här är lite speciellt, även om det är helt korrekt.
• Är det klokt av Brynäs att göra så här?
– Både och. Det räddar ju situationen just nu, men man skjuter problem framför sig. Det gäller att man är oerhört proffsiga i sin ekonomiska uppföljning i framtiden.
– Föreningen måste inse att det är allvar nu.
Just den här posten kommer med största sannolikhet att bli uppmärksammad av kritiker på måndagens årsmöte i Läkerol Arena. Dessutom kommer troligen en rad beslut och därmed ekonomiska följer som den sittande styrelsen tagit att ifrågasättas.
Vid årsmötet föreslår valberedningen att tidigare arbetsförmedlingschefen Bo Bylund blir ny ordförande, och att den nuvarande Christer Sundin blir ledamot i styrelsen.

Mer läsning

Annons