Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitseriehockeyn får fyrdomarsystem

Hockeyligan har sagt ja till ett fyrdomarsystem i elitseriehockeyn. Det nya systemet kommer att införas till slutspelet i vår eller till nästa säsong.
– Jättebra att Sverige följer efter den internationella hockeyn, säger Gävledomaren Thomas "Kuben" Andersson.

Annons

Det har varit en hel del turer fram och tillbaka men nu verkar det som att elitseriehockeyn kommer att få ett fyrdomarsystem med två huvuddomare och två assisterande domare. Hockeyligan beslöt tidigare i år att tillfälligt lägga projektet på is, dels på grund av den kostnad som det nya systemet medför, dels på grund av osäkerheter kring möjligheten att få fram tillräckligt många domare.

Men nu meddelar Hockeyligans vd Peter Gudmunsson att fyrdomarsystemet kommer att införas till slutspelet i vår eller till nästa säsong.
– Det kostar runt fyra-fem miljoner kronor extra per säsong att ha ytterligare en huvuddomare på isen. Men vi anser att det är en väl genomtänkt investering, säger Gudmundson till Aftonbladet.
– Vi har fått tummen upp av domarkåren att det inte ska vara några problem, fortsätter han.

Gävledomaren Thomas "Kuben" Andersson, som testat fyrdomarsystemet både i Sverige och internationellt, välkomnar beslutet.
– Det är jättebra att Sverige följer efter den internationella hockeyn, säger han.
– Hockeyn går så pass fort i dag att det blir svårt att hänga med vid kontringar. Om man som domare befinner sig 20 meter ifrån exempelvis en straffsituation är det svårt att se om en spelare hakas eller faller av sig själv. Men om man då har en domare bara några meter från situationen blir det betydligt enklare.

Ett definitivt beslut i frågan kommer att fattas först efter att Svenska ishockeyförbundet sagt ja – något som enligt Aftonbladet bara är en formalitet, eftersom det är Hockeyligan som står för den extra kostnaden.
– Vi anser att det är en väl genomtänkt investering. Nu hoppas vi att Ishockeyförbundet inte invänder något, säger Peter Gudmundson.
– Jag tror inte att de kommer att ha några invändningar. De vill ju utveckla hockeyn både för spelarna och oss domare, så jag har svårt att se varför de skulle säga nej, säger Thomas Andersson.

Systemet med två huvuddomare testades i elitserien i vintras och hyllades av både domare och spelare.

Mer läsning

Annons