Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitseriekriget i ishockey avbrutet

Elitserien blir oförändrad i minst två år framåt.
Det stod klart efter hockeyligans ägarmöte i tisdags där samtliga 12 elitserieklubbar enades efter en orolig vår där Färjestad, HV 71, Djurgården, Frölunda och Linköping hotade att bryta sig ur.
Nu står Brynäs och övriga sex elitserielag också bakom den utredning om som Håkan Loob ska göra om vilken väg svensk hockey ska ta.

Annons

– Nu har vi skapat arbetsro och framtidsoptimism. Det utrednings- och utvecklingsarbete som nu inleds kommer att skapa en riktigt bra plattform för elithockeyn i landet, säger Anders Hedin som är ordförande i Svenska Hockeyligan.

Förre Brynäsordföranden är givetvis nöjd när alla har slagit in på en gemensam linje. Ett gemensamt ägt utvecklingsbolag ska bildas där Håkan Loob fått tjänstledigt från klubbdirektörsjobbet i Färjestad för att leda arbetet.

Uppgiften är fortfarande ta fram alternativ där elitserien inte ser ut som den gör i dag. Det kan bli en internationell liga där ett nära samarbete med till exempel ryska KHL är aktuellt. Loob ska presentera ett resultat om sex månader och då ska elitserielagen ta beslut om hur varje lag ska göra.

– Det är omöjligt i dag att säga vad som kommer ut av det. Men helt klart är i alla fall att elitserien kommer att spelas i nuvarande form säsongerna 2009/10 och 2010/11. Det känns riktigt bra och vi tror att det bästa resultatet uppkommer genom samarbete. Det här måste vara bra för alla inblandade, säger Hedin.

Parallellt kommer de tolv klubbarna att jobba fram nya aktieägaravtal.

Det var det avtalet som de fem ”utbrytarna” valde att säga upp i våras. Anledningen då var att SHL ville förlänga TV-avtalet vilket Färjestad, Frölunda, HV 71, Linköping och Djurgården vägrade gå med på.

– Det var lite stridigheter och viljeyttringar. Nu har klubbarna enats om en gemensam linje vilket känns väldigt bra. Samtliga tolv elitserieklubbar kommer nu att utarbeta nya aktieägaravtal. Det gamla går ut 30 april 2010 vilket gör att det finns gott om tid, säger Hedin.

Ett nytt tv-avtal är också klart. Parterna är överens och det är bara detaljer som ska arbetas fram innan det hela skrivs på.

– Det känns också väldigt bra och avtalet gäller för ytterligare fyra år, kommenterar Hedin.

Det kommer i stort sett att se ut precis som nu. Canal + har rättigheterna, TV4 kommer dock att visa matcherna i slutspelet som femman och nian har sänt de senaste säsongerna. Precis som tidigare kommer också samtliga matcher att sändas i säsongskortet.

Mer läsning

Annons