Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitserielagen nobbar NHL-avtalet

Ett nytt NHL-avtal är på gång. Men elitserieklubbarna går inte med på vad som helst.
På tisdagen nobbades NHL:s första förslag.
– Vi är väldigt eniga om att vi till ha ett avtal – men vill dra det här ett varv till, säger Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Annons

Förhandlingarna är igång om ett nytt övergångsavtal mellan NHL och det internationella ishockeyförbundet. De tolv klubbarna i svenska hockeyligan tog på tisdagen ställning till förslaget, och sa blankt nej.

Enligt NHL:s förslag skulle ersättningen för varje spelare som flyttar till NHL uppgå till 225 000 dollar, motsvarande 1,7 miljoner kronor. Detta att jämföra med 1,2 miljoner, som var ersättningen per spelare i det avtal som sades upp 2007.

Elitserieklubbarna vill ha en minimiersättning på 300 000 dollar, cirka 2,3 miljoner kronor, med stegvis högre ersättning beroende på hur meriterad spelaren är. Man vill också reglera övergångssummorna för kontrakterade spelare beroende på hur långt kontrakt spelaren ifråga sitter på.

– 300 000 dollar tycker vi är en rimlig lägstanivå, även om det i jämförelse med exempelvis fotbollen är löjigt låga summor vi pratar om, säger Hans-Göran Karlsson, som dock inser situationens art:

– NHL har ett bra förhandlingsläge, det är ju dit spelarna vill. För oss måste det viktigaste vara att få ett avtal överhuvudtaget. Just nu tvingas vi släppa spelare utan att få en enda krona och så kan vi inte ha det, en spelare är ju en slags investering.

Men det är inte bara pengarna det handlar om. Enligt förslaget skulle NHL-klubbarna kunna värva spelare från Europa ända fram till 15 juli.

– Helt otänkbart för oss. Vi vill ju ha ett datum så tidigt som möjligt, men 1 juni skulle vara acceptabelt, säger Hans-Göran Karlsson.

– Vi borde egentligen gjort klart redan. Innan juli hoppas jag verkligen det kan bli ett avtal. Vi har returnerat det här förslaget till internationella förbundet och hoppas att det kommer ett snabbt svar från NHL.

Mer läsning

Annons