Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En av världens bästa"

Ju längre turneringen led, desto bättre blev Calle Järnkrok. Och förbundskaptenen Pär Mårts fick det svar han önskade – brynäsaren är en center för Tre Kronor.

– Han bevisade att han klarar av att spela på den här nivån, säger Mårts.

Annons

Calle Järnkroks debutturnering i Tre Kronor är avklarad – och för Pär Mårts är det inget snack om saken.

– Calle är en spelskicklig center som kan dribbla, vilket är en bristvara i svensk ishockey. Med den här erfarenheten i ryggsäcken kommer han att bli ännu bättre, säger Mårts.

Efter en relativt svag första match mot Tjeckien höjde sig Järnkrok flera snäpp mot både Ryssland och Finland.

– Han behövde lite tid för att växa in i kostymen. Allt går lite fortare på den här nivån. Men allt eftersom har Calle visat att han är en av världens bästa 91:or, säger Mårts.

• Så han har stärkt sina aktier inför fortsättningen?

– Självklart. Jag hade länge undrat om Calle har det som krävs för att lyckas i Tre Kronor. Nu vet jag att han klarar av att spela på den här nivån.

Mot Ryssland gjorde Järnkrok sitt första mål för Tre Kronor, och mot Finland i går blev det en assist då Nicklas Danielsson tog hand om en retur och kunde göra 1–1 i power play.

– Det var mycket folk framför mål och jag fick iväg ett skott som målvakten räddade, men pucken gick rakt ut till Danielsson, säger Järnkrok, som totalt sett är nöjd med sin första turnering i Tre Kronor.

– Första matchen var väl sådär, sedan har det gått helt okej. Bästa matchen var mot Finland i dag, det var riktigt skönt att vi kunde vinna också.

I VM-finalen i Bratislava i våras gick Finland från 1–1 till 6–1 i den sista perioden mot Tre Kronor. I går höll svenskarna på att tappa en 4–1-ledning – men Finland kom inte närmare än 4–3.

Pär Mårts:

– Det känns skönt att vi lyckades knyta ihop säcken. Vi hade inte offrat oss och gått in i hettan i tidigare matcher. I dag fick vi tillbaka glansen på kronorna.

Mer läsning

Annons