Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år sedan Noppa dog: "Jag saknar honom otroligt mycket"

/
  • Lars
  • Jesper Boqvist med Noppatavlan som sitter i Gavlerinkens spelargång.
  • Minnet av Noppa Eriksson hedrades i Gavlerinken före en Brynäsmatch strax efter hans bortgång.

Det är exakt ett år sedan den legendariske materialförvaltaren och idrottsprofilen Karl-Göran "Noppa" Eriksson somnade in.
Gode vännen Lars "Lillis" Lövblom, tränare för Brynäs J18, minns de ljusa stunderna:
– Det är ju det man gör, minns allt det positiva och glädjen han spred, säger "Lillis".

Annons

"Lillis" Lövblom har en lång historia med "Noppa" bakom sig – de båda träffades första gången inom Gävle GIK:s organisation.

– Jag var väl 11-12 år nånting, och Noppa var 12-13 – det skilde två år mellan oss. Från början var det "X:et" Erixsson som tog med Noppa till Nynäs, dom bodde nära varandra nere på stan. Och det var några år tidigare, det var så det började.

– Noppa var materialare åt vårt 63-lag och när jag var i 15-16 årsåldern började vi umgås mer. Han blev snabbt en i gänget och var ju en rolig prick att ha med sig, han följde med på semestrar och allt sånt där. Jag har aldrig varit med om att en människa utvecklats så mycket som Noppa.

Noppa hade en historia i tvåsiffrigt antal klubbar både inom fotboll och ishockey och var materialare i "Lillis" Lövbloms J18-lag då han, under en bortaresa i Karlstad, somnade in på sitt hotellrum bara 54 år gammal –en händelse som självfallet påverkat "Lillis" mycket.

– Vi var i Karlstad och spelade strax före jul och det är klart det kändes. Men matchen vi skulle ha spelat när Noppa dog blev ju uppskjuten, och när vi var tillbaka för att spela den var det värre. Det var svårt.

– Men tiden läker sår, det är ju så. Nu för tiden kommer jag mest ihåg allt det positiva. Det finns ju så mycket sånt. Alla har sin egen historia med Noppa. Det är det som är det fantastiska. Han kunde verkligen sprida glädje.

Det syns inte minst på sociala medier där vitt skilda människor uppmärksammat årsdagen, inte minst spelare ur det J18-lag som vann SM-guld samma säsong som Noppa gått bort.

– Noppa var ju materialare i det J20-lag som vann SM-guld med Brynäs i början av 80-talet, men på den tiden fick ledarna ingen medalj och det vet jag att han saknade mycket. Så jag kan tycka det är synd att han inte fick vara med när vi vann vårt guld, säger "Lillis" Lövblom.

– Samtidigt har vi pratat om det där i efterhand, att det kanske var så att grabbarna lyfte sig lite extra efter det som hänt Noppa och vann guldet bara därför.

Efter att guldet var hemma la Brynästruppen gemensamt en medalj vid Noppas grav, så på sätt och vis fick han som han önskade ändå.

Efter Noppas bortgång bildades "Stiftelsen Noppa Erikssons minne" som varje år delar ut ett stipendium i Noppas anda.

LÄS OM STIFTELSEN HÄR

För att uppmärksamma årsdagen av Noppas död har stiftelsens grundare tagit initiativ till en minneskväll på restaurang Cheers i samband med Brynäs bortamatch mot Örebro på lördag.

– Det blir en kväll till hans ära där vi träffas och pratar minnen. Alla som vill är välkomna, det är bara att komma dit, säger Lars "Lillis" Lövblom.

LÄS OCKSÅ: Stisse Åbergs minneskrönika om Noppa

LÄS MER: Brynästalangen om sorgen efter Noppa

Vill du ha lokala sportnyheter direkt i din telefon – kolla in våra nya appar:

Ladda ned appen här för Iphone (GD)

Ladda ned appen här för Google Play, Android (GD)

Här kan du ladda ner appen till Iphone (AB)

Här kan du ladda ner appen till Android (AB)

Mer läsning

Annons