Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten vill ha med Silfverberg: ”En av de bästa straffskyttarna”

På fredagen ska ytterligare sju spelare tas ut i den svenska World cup-truppen. Viasats expert Erik Granqvist vill se Brynäsprodukten Jakob Silfverberg i truppen.

Annons

Ytterligare sju spelare skatas ut i den svenska truppen till World cup – en målvakt, en back och fem forwards. Beskedet om vilka som tar de sju platserna meddelas på en presskonferens i Stockholm på fredagen. 16 spelare är sedan tidigare uttagna, däribland Nicklas Bäckström och Jacob Markström. Nu återstår att se vilka som blir de sista namnen i truppen

Gävlesonen Jakob Silfverberg är en av spelarna som ännu inte har tagits ut av förbundskaptenen Rikard Grönborg. Om det blir så återstår att se. Men en som vill ha Silfverberg i truppen är experten Erik Granqvist som syns i Viasats hockeysändningar. Detsäger den förra målvaktsprofilen och målvaktstränaren i Viasats hockeypodcast.

Men med tanke på att matcherna i World cup ska avgöras enligt NHL-regler, det vill säga förlängning i spel med tre mot tre följt av straffläggning, vill Granqvist ha in en bra straffskytt – och väljer då Jakob Silfverberg.

– En av de bästastraffskyttarna vi har i svensk hockey men också i hela vägen. Kan användas i alla situationer, säger Granqvist.

Erik Granqvist vill ha med Jakob Silfverberg i World Cup.

Skulle Silfverberg, 25, tas ut i truppen skulle det vara hans fjärde stora uppdrag i Tre Kronor. Han varäven med i Sveriges trupp till OS i Sotji 2014 då det blev en silvermedalj. Han har även varit med i två VM-turneringar, 2011 och 2012.

Erik Granqvist vill även se Patric Hörnqvist och Carl Hagelin, båda Pittsburgh, i truppen.

– Det finns två spelare som jag ser som supergivna, säger Erik Granqvist och listar upp Carl Hagelin och hans lagkamrat i Pittsburgh, Patric Hörnqvist, som de två första namnen som borde få plats på forwardssidan.

– Hörnqvist som komplement till en stjärnduo, till exempel Sedinarna. Och Hagelin, den oljade blixten, otroligt bra i boxplay, spelar i en tredje- eller fjärdelina, säger Erik Granqvist.

Nicklas Bäckström är redan uttagen i den svenska truppen till World Cup.

Den sista målvaktsplatsen vill Erik Granqvist ge till Robin Lehner, Buffalo. Och han vill se John Klingberg, Dallas, på den sista backplatsen i truppen.

Övriga forwards som Granqvist vill ha med är Silfverbergs lagkamrat i Anaheim, Rickard Rakell.

– Rakell ska bara in där. Högerskytt, otroligt bra säsong i Anaheim. En joker, säger Granqvist i podcasten.

– Sen får man gnugga knölarna. Ska man välja Mikael Backlund, Patrik Berglund, Mika Zibanejad eller Carl Söderberg? Jag väljer Söderberg. En kraft framåt men spelar även mycket boxplay i Colorado och har bra kemi med Gabriel Landeskog och Loui Eriksson sedan tidigare.

Granqvist nämner även Marcus Krüger, Marcus Johansson, André Burakovsky och Gustav Nyqvist som aktuella.

16 spelare redan uttagna

Målvakter: Henrik Lundqvist, New York Rangers, Jacob Markström, Vancouver.

Backar: Erik Karlsson, Ottawa, Nicklas Kronwall, Detroit, Victor Hedman, Tampa Bay, Anton Strålman, Tampa Bay, Nicklas Hjalmarsson, Chicago, Oliver Ekman-Larsson, Arizona.

Forwards: Daniel Sedin, Vancouver, Henrik Sedin, Vancouver, Nicklas Bäckström, Washington, Henrik Zetterberg, Detroit, Loui Eriksson, Boston, Gabriel Landeskog, Colorado, Alexander Steen, St Louis, Filip Forsberg, Nashville.

Mer läsning

Annons