Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experterna sågar årets upplaga av Brynäs

Elitserieklubbarna samlades för media-träff i Globen i går. Då fanns förstås en massa expertis på plats och det vore väl dumt att inte utnyttja det. Sporten passade på att ta reda på hur tongångarna kring Brynäs går. Frågorna vi ställde: 1) Var hamnar Brynäs – och varför? 2) Vilken/vilka blir nyckelspelare – och varför? 3) Borde Brynäs värvat ”Honken” och behållit Brendl?

Annons

Magnus Nyström, hockeykrönikör Expressen:
1) I kvalserien, för att man inte är bättre än så. Även om Czarnecki är jäkligt bra så är det fortfarande för många starka viljor som inte drar åt samma håll, inte bara bland spelarna. Jag har svårt att tro att han får ordning på det.
2) Det måste vara Dackell. Som lagkapten måste han vara oerhört lojal mot tränaren. Han var en av de som deltog och hackade på både Boork och Östblom förra säsongen. De äldre gick och muttrade. Gör man det i år är det risk att det slutar ännu värre än då.
3) Jag tycker det är häftigt att de vågar satsa på Markström. Modigt. Att inte satsa på Brendl är det rätta. Han sprider inte glädje i omklädningsrummet. Men jag undrar om han inte kan komma tillbaka, i Ryssland har man inget tålamod med såna spelartyper.


Magnus Wahlman, radiokommentator:
1) Från plats nio och nedåt. Tror inte dom kan gå till slutspel, laget ser helt enkelt för dåligt ut för det. Att undvika kvalserie får ses som en framgång efter det senaste året.
2) Markström. Att han lyckas känns som en förutsättning. Sedan måste man hitta en bra förstakedja också.
3) Brynäs skulle definitivt ha plockat ”Honken”. Det hade varit samma sak som att få tre, fyra nya spelare, vissa skulle lyfta sig enormt med honom i laget. Och motståndarna skulle ha mer respekt. Med Brendl är den ryska marknaden sån att det var det enda rätta att släppa honom.


Bengt-Åke Gustafsson, förbundskapten:
1) Jag har inte sett Brynäs på försäsongen så jag har svårt att uttala mig. Men de har ju tappat många tunga spelare, inte minst ”Sjödda”. Tio omgångar in i serien blir det lättare att se.
2) De unga målvakterna förstås. Dom är intressanta, men dom måste spela på den nivå de har kapacitet att göra.
3) Det kan ju ha varit så att dom helt enkelt inte hade råd med såna spelare. Men Brendl har jag aldrig haft nåt till övers för, jag gillar inte honom som spelare så honom kan dom gott vara utan. Jag tycker det var frustrerande att se honom från sidan förra säsongen. Om han var svensk och skulle spela på det sättet skulle jag aldrig ta ut honom i landslaget.


Niklas Holmgren, kommentator Canal+:
1) Traditionen talar för Brynäs. Det blir lite mer stabilitet, jag tror på slutspel, det blir en sjundeplats. Det sitter i väggarna där uppe – Brynäs åker inte ur, så är det bara!
2) Målvakterna, fantastiskt bra talangmässigt. Sen gäller det förstås att dom orkar en hel säsong – men jag tror det, dom kan ta stöd av varandra. Och så Dackell, han kan bli dubbelt så bra som förra säsongen. En oerhört klok spelare, han måste bara hitta rätta glädjen.
3) Egentligen ja på båda frågorna. Men sen finns det nåt som heter ekonomi också. Det är därför som det finns fyra storfavoriter i elitserien just nu.


Anders ”Ankan” Parmström, expertbisittare Canal+:
1) I kvalspel. Nu kan man inte åka upp till Gävle nåt den här säsongen då, he he... Nämen, man har ju tappat en 50 mål sådär, och jag tycker inte man ersatt med tillräckligt bra spelare.
2) Målvakterna. Båda är fantastiskt intressanta. Markström räddade Brynäs i kvalserien. Den här nye kanadensaren kan jag inget om. Men Lars Jonsson är en bra back – och Dackell, Lind och Widing blir viktiga. Och Widing måste hålla sig på banan!
3) Det är ju pengar vi pratar om här. Det är inte så lätt at hoppa på i jakten på såna spelare. Jag utgår ifrån att ledningen ville ha dem kvar. Men vad gäller ”Honken” så...ja, jag gillar ju Markström jag!


Janne Bengtsson, hockeyskribent SVD:
1) Sist eller näst sist. Brynäs har inte det lag som krävs. Målvakterna måste prestera match efter match efter match, och jag vet inte om dom klarar det. Sjödin är en jätteförlust ändå, ”farsan Sjödin” liksom. Och sen finns det en till som jag tror kommer saknas enormt – Leif Boork. Jag håller honom som en stor hockeytänkare.
2) Måste bli nån typ Dackell. Man kan inte lägga ett sånt ansvar på en 18-årig målvakt. Nä Dackell blir det, på många plan. Han klarar det – men kan de andra haka på?
3) Ja på båda frågorna. ”Honken” är elitseriens bästa värvning. De gånger jag träffat Brendl har han varit väldigt sur och otillgänglig och är han likadan jämt så är det förstås ett problem. Men åker Brynäs ur är det ju ingen som kommer att säga ”men fan vad kul vi hade i omklädningsrummet ändå...”. Totalt sett hade Brendl varit en positiv kraft i laget ändå.


Lasse Anrell, krönikör, Aftonbladet:
1) Om jag minns rätt har jag tippat dem sist. Brynäs har en ihålig spelartrupp. Dessutom har dom en gnällig publik som inte skrattar tillräckligt.
2) Markström så klart. Peter Nolander, Sveriges mest underskattade back. Och Widing och Lind. Widing måste höja sig ett snäpp till.
3) Brendl – verkligen inte! Han är en spelare som kan sänka en grupp, jag gillar inte honom. ”Honken” – ja, det blir konstigt att se honom i Frölunda, det tycker nog alla från Tierp också. Men med de pengarna så...nej, jag tycker inte att dom borde värvat honom.


Marie Lehmann, programledare Hockeykväll i SVT:
1) Jag har ju just kommit hem från Peking så jag har dålig koll. Men av det man hört så kan det nog bli tufft. Det var trist redan förra året, och då trodde jag på Brynäs. Jag tror dom håller sig kvar utan kvalspel, men det blir inget slutspel.
2) Jacob Markström. Det var kul att se honom redan förra året. Han är stor, den nya tidens målvakt.
3) Det känns som att det finns en anledning till att man inte behöll Brendl. Kanske hoppades man få ordning på honom i fjol, men det lyckades möjligen inte helt. ”Honken”...ja, kanske, men å andra sidan har man ju de unga målvakterna som man vågar satsa på nu.

Mer läsning

Annons