Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastisk final slutade i vild rysk glädje

Tidernas bästa VM blev det aldrig i Quebec.
Men frågan är om det inte var tidernas mest lysande VM-final?

Annons

det har ju spelats många oförglömliga VM-finaler, men man vill ju så gärna tro det direkt efter en sådan enorm upplevelse som det här blev.
Turneringens sista match var lysande. Det här var hockey när den är som allra bäst mellan hockeyns två jättar. Jag njöt i fulla drag. Det var hög klass och stor dramatik.
Ilja Kovaltjuk, helt omöjlig matchen igenom med sitt humör och egotrippade spelsätt, såg till att Ryssland fick en förlängning. Och vem avgjorde i sudden? Jo, Kovaltjuk, denne elegant och artist.
Ryssland världsmästare för första gången på 15 år.
Vild rysk glädje. Tårar av lycka.
Och Ovetjkin var bäst. Han var otrolig.

hade tvåmålsledning med drygt tio minuter kvar av ordinarie matchtid. Man såg ut att ha avgjort finalen.
– men ryssarna vände.
Kanada slutade spela. Den anfallshockey som är Kanadas signum och som gett dem en finalplats frångick man och överlämnade initiativet i matchen till Ryssland.
Om det var en taktisk grej på order från ledningen i båset så var det märkligt. Om det däremot var så att kanadensarna var trötta och inte orkade stå upp i banan så var det lika anmärknigsvärt.
Rick Nash satt utvisad. En omdiskuterad puck över sargen gav två minuter. Det gav ett ryskt guld.
Jag hade tippat Ryssland som världsmästare. Jag ska inte påstå att de var bättre än Kanada, men de var absolut bäst i slutet av matchen, och det var oerhört starkt att komma tillbaka från ett i stort sett hopplöst underläge.
Men hade Kanada fortsatt spela sin offensiva krafthockey tvivlar jag på om Ryssland hade stått där med guldmedaljerna kring sina halsar.

slutade med en lysande historisk final.
Blev det då "tidernas bästa VM" som de flesta hockeyexperter trodde inför turneringen?
Jag har bara sett matcherna i sexan, men har sett samtliga inkluderat nattmatcherna, men som tv-betraktare är man utlämnad till TV–sändningarna och en egen bedömning blir därför en aning diffus.
Kvalitén på matcherna har varit lite upp och ner. Ryssland har imponerat mest på mig och Kanada har också varit av mycket hög klass. De två finallagen har stått i särklass. De har varit mycket bättre än övriga lag.
Tre Kronor blev fyra och jag är besviken efter de starka matcherna mot Tjeckien och Kanada. Bronsmatchen var en ordentlig flopp och den dåliga svenska insatsen gör slutomdömet något grumlig. Men Tre Kronor har spelat bra mot ryssarna, slagit Tjeckerna två gånger och pressat guldfavoriten Kanada på deras hemmaplan på liten rink, ser man till helheten och det medelmåttiga svenska laget är insatsen godkänd.

har gjort jobbet.
Anledningen till det är svårare att säga, man har egentligen inte räckt till eller så har man inte förmåga att lyfta sig och prestera max när det verkligen gäller, men det var för många utfyllnadsspelare.
Det saknades spetskompetens i den här VM-upplagan. Vilket inte var någon nyhet.
Det fanns gott om spelare som jag aldrig borde ha spelat VM. Nils Ekman är en. Var direkt misslyckad. Robert Nilsson är en annan och Alexander Edler och Daniel Fernholm likaså.
Vilka var bra då? Bäst har varit Anton Strålman, Magnus Johansson, Nicklas Bäckström, Per Ledin och Mattias Weinhandl. Och vad jag längtade efter Kenny Jönsson i semifinalen.

problem för Bengt–Åke Gustafsson.
För vem kunde tro att en av världens bästa målvakter, Henrik Lundqvist, skulle balla ur så fullständigt mot Kanada. Henke var ju indirekt orsak till att Tre Kronor inte gick till final.
Och mot Finland såg Stefan Liv ut som om det var Daniel Sperrle eller Markus Korhonen som vaktade kassen.
Nä, utan stort målvaktsspel vinner man inga stora segrar, det gäller fortfarande och på vilka nivåer som helst, nu förlorade vi inte bronset på Liv, nej, det var en kollektiv kraftlöshet efter urladdningen mot Kanada.
Samtidigt förstår jag inte hur Bengt–Åke Gustafsson kunde välja Liv före Mikael Tellqvist. "Bengan" sa något om att han ville göra "alla delaktiga". Jag förstår inte den förklaringen heller. Det var väl VM de spelade därborta i Quebec?

är ett jätteproblem.
Den stora snackisen för oss svenskar är varför så pass många svenska NHL-spelare säger nej tack till VM. Jag har ingen förklaring till att varför svenska stjärnor inte vill spela VM när kanadensare vill, tjecker och framförallt ryssar mer än gärna drar på sig landslagströjorna.
Däremot vet jag att det har blivit ett stort problem för svensk hockey. Något måste göras.

Mer läsning

Annons