Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fas två blir avgörande för Brynäs slutplacering

När mina barn var små lekte de ofta ”fågel, fisk eller mittemellan?”

Elitserien går nu in i fas två. Det är då serien ska sätta sig och framåt årsskiftet tror jag att vi kan bilda oss en uppfattning om Brynäs är ”fågel, fisk eller mittemellan”.

Serien har så här långt varit i en inspirationsfas.

Nu väntar oss den fas som man kan benämna skicklighetsfas. De förväntade topplagen ska visa den styrka och skicklighet som ska göra dem till topplag.

Annons

 

I kväll spelas den tjugonde omgången och efter det ska sexton omgångar spelas före årsskiftet och det är under dessa omgångar som serien ska sätta sig.

Det är då väntade topplag som Frölunda, Färjestad och HV ska göra sällskap med Linköping och Modo som ”fåglar” och tippade ”fiskar” som Rögle, Skellefteå, Brynäs och Luleå förväntas spela blygsammare roller under den häktiska elitserieperioden vi nu har framför oss till jul och nyår.

Det blir intressant.

Brynäs har spelat 19 matcher och är tabellfemma med 29 poäng.

Som en liten jämförelse har jag tittat på de senaste säsongernas tabell efter 19 omgångar.

I fjol var man elva i elitserien med 21 poäng. Fram till nyår, tog man sjutton poäng på 13 omgångar och var när man gick in på det nya året tia med 38 poäng. Man blev tolva.

För två år sedan var man fyra efter 19 spelade matcher med 31 poäng. Man tog fjorton poäng från omgång 20 till och med 30:e omgången och var vid årsskiftet sexa. Man blev sexa.

För tre säsonger sedan var man sjua med 23 poäng. Man tog åtta poäng under fas två och låg tia vid årsskiftet. Man blev sjua.

Och vad säger det här då?

Jo, det är en rätt enkelt slutsats. De tre senaste säsongerna, bortsett från i fjol, har Brynäs tappat placeringar under den så kallade fas två. Men slutplaceringen stämmer rätt bra med den tabellplacering man hade när man gick in i det tuffa slutet av november–december-programmet.

Jag tror att Brynäs kommer att tappa något även den här säsongen.

Inte så mycket att man blir indragna i den grymma bottenstriden, men tapp på några få placeringar, det lär vi få räkna med. Men fortfarande ska Brynäs kunna ligga på en slutspelsplats när det gamla året går in i det nya.

Men då behövs krafttag.

Då krävs målskyttar.

Det jag främst vill se är att förstakedjan börjar levererar mer. Micke Lind har bara gjort två mål så här långt. Det är ju på tok för lite.

Andreas Dackell leder den interna poängligan med 13 poäng (4+9) men totalt är han först på 30:e plats och i målligan bara 52:a.

Daniel Widing har satt åtta ”baljor”, är 12:a i totala målligan och det är rätt hyggligt. Men Widing är lagets målskytt och det är hans jobb att leverera, det hänger mycket på honom om Brynäs ska behålla sin plats bland de fem bästa.

Det tillhör ett lags styrka att ha stark förstaliner.

Förstafemmorna i Linköping, Modo, Rögle och Skellefteå är matchvinnarfemmor. Det är lagens kraftpaket och de man bygger spelet på. Det är så det ska vara och det är inget konstigt med det.

Det kan jag tyvärr inte säga om Brynäs förstafemma. Den har inte stått i särklass i Brynäs och har haft svårt att vara en vinnande kedja. Fjorton mål är för klent och tyvärr har jag inget bra recept för att måltorkan ska försvinna.

Att byta ut en eller två spelare tror jag inte gör det bättre. Jag hoppas herrar Dackell och Lind hittar känslan och att Widing fortsätter producera. Det är absolut en nödvändighet. Måltorka som han hade i sex raka matcher, innan han hittade rätt igen mot HV senast, har Brynäs inte råd med.

Defensivt håller Brynäs bra klass.

Backbesättningen tror jag mycket på och det ska bli intressant att se hur 17-årige Simon Bertilsson klarar sig.

Lars Jonsson och Juuso Hietanen är backbesättningens tyngsta namn. De måste spela på topp i nästan varje match. Nu har de varit lite för ojämna och det märks genast i Brynäs defensiv.

Målvakterna behöver jag inte orda så mycket om. Det är svensk toppklass.

”Elitserien går nu in i fas två. Det är då serien ska sätta sig och framåt årsskiftet tror jag att vi kan bilda oss en uppfattning om Brynäs är ”fågel, fisk eller mittemellan”.

Mer läsning

Annons