Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem fina poäng - men räkna inte med någon bonus på lördag

Jag skrev att det här var mördarveckan i elitserien, och för att överleva den måste man ta poäng.

Brynäs gör det. Överraskande ofta.

Tunga 3–2 mot Luleå i måndags. Viktiga 3–1 i går mot Djurgården.

Belöningen för det – ingenting egentligen.

För trots fem poäng så är Brynäs mitt i en klunga med halva elitserien som trängs inom just fem poäng.

Annons

senaste insatserna ska självklart ses ur ett annat perspektiv. Nödvändigheten av att ta just de här poängen just här och nu.
För inte bara Brynäs vinner.
Det gör även dödsdömda lag som Södertälje SK, som slog HV71 med 5–3.
Det är troligen så här elitserien vintern 2009–2010 kommer att hålla på. Den som inte reser sig efter en knock och går vidare som inget har hänt, kommer att få hälsa på i kvalserien. Just nu är det bara Modo och Timrå som helt verkar sakna förmågan att vända andra kinden till och ge igen.

här fem snabbt inhandlade och med blod, svett och tårar betalda fem poängen ska även ses i perspektivet att Brynäs nu ska halka iväg med buss till elitseriens svarta hål på lördag.
HV71 i Kinnarps Arena.
HV71, som visserligen skänkte bort tre poäng i går men leder elitserien, som ändå har inlett med ett spel i arenan vid Vätterns strand som hockeykunniga ibland kallar "det bästa någonsin i elitserien".
I alla fall har ingen kommit levande från en match i Jönköping. Johan Davidssons massakermän har åtta raka segrar under hösten och 42–21 i målskillnad.
Det går inte att skriva att Brynäs med fem poäng i veckopeng kan åka till Jönköping och spela avslappnat. I-n-g-e-n är avslappnad i Kinnarps Arena.
Med ovanstående statistik behöver man inte kunna styrspel på sina fem fingrar för att förstå att en ynka liten Brynäspoäng därnere skulle heta Bonus hela lördagen.

införandet av vintertid som brukar göra att det mörknar även i spelet i hockeyhallarna. När det blir november kan elitserien bli elitzzzzerien. I går stötte vi pressläktaren varandra i sidorna och...kanske inte stornjöt – men i alla fall tyckte att det var fartfyllt, fullt av spelsugna spelare och en tydlig vilja att ösa på.
En kollega med nöjes- och kulturpenna sa att han i en recension kunde ha tänkt sig att använda ordet småputtrig.

lyssnade vi sedan på Hardy Nilsson.
Han var lika underhållande som matchen. Han kan vara sån, Hardy. Faktiskt. Ofta.
"Klart att publiken var nöjd. Brynäs vann ju", sa Nilsson – och utvecklade ett mätverktyg för en riktigt bra hockeymatch:
"Det är sällan en bra match om lagen inte skjuter mer än 30 skott (27–20 till Djurgården i går)".
Så nu vet vi.

k: Klarar Brynäs av att släppa in två eller färre mål så tar man alltid poäng.
De senaste fem matcherna underbygger det. 3–2 i sudden mot Rögle, 2–2 mot Linköping, 3–2 efter sudden mot Luleå och 3–1 i går. Före det 2–3 borta mot Färjestad och 0–3 mot Linköping.
Brynästränaren Niklas Czarnecki undslapp sig i lördags upplysningen om att Jacob Markström, som nu toppar elitseriens målvaktsliga, skulle få vila en av veckans fyra matcher. Han har stått två nu, och varit lysande.
Så jag frågade assisterande Brynästränaren Tommy Jonsson om, tja...vem står på lördag – men svaret blev att svaret kommer närmare matchen.
"Va", sa Hardy Nilsson. "Det är väl självklart. Det finns väl inget lag i den här jämna elitserien som har råd att spela in folk."
Grundtipset. Markström offrar sig och står på lördag. Läck tar över och vinner på söndag mot Färjestad.

hann med tio matcher i Brynäs. I går blev det klart att han fortsätter säsongen i Frölunda. Han blev därmed bara en parentes, men en lång sådan (201 cm) i Brynäs hockeyhistoria.

Mer läsning

Annons