Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem matcher och rekordböter för Ekman

(NY version) Nils Ekmans straff för slaget mot Jakob Silfverberg: fem matchers avstängning och 80 000 kronor i böter.

– Jag tycker det är rimligt, sa Brynästränaren Niklas Czarnecki efter att ha fått beskedet i går kväll.

Annons

Dagarna efter slaget i Läkerol Arena, där Nils Ekman efter en situation vid Brynäs bås rappade Jakob Silfverberg med klubban över armen, har det spekulerats i hur långt straff djurgårdaren borde få.
I går kväll kom beslutet – Ekman missar fem matcher och får hosta upp för ytterligare fyra enligt det regelverk som brukas inom svensk hockey (bötesbeloppet är knutet till hur mycketn spelaren tjänar). Straffet motsvarar alltså nio matcher, men han är bara avstängd i fem av dem.
– Vi har kommit fram till att Ekmans agerande är bestraffningsbart och att han ska ha både avstängning och böter, sa disciplinnämndens ordförande Cecilia Hager direkt i hockeysändningen från Canal Plus på tisdagskvällen.
– Naturligtvis har vi jämfört den här händelsen med andra, framför allt den då Andreas Pihl stängdes av och fick 13 matcher, avstängd i åtta och fem matchers böter, sa Cecilia Hager.
Pihl slog klubban i ansiktet på Färjestads Mikael Johansson i SM-semifinalen 2008.
– Vi tyckte det var allvarligare, sa Hager.
Reaktionerna från de båda inblandade klubbarna är i stort sett samstämmiga.
– Om man jämför med tidigare händelser så är det väl där man ska landa. Nån match hit eller dit kan ju diskuteras, kanske skulle han haft nån mer, men med det system som finns är det här rimligt, säger Niklas Czarnecki.
– Lite saftigt kanske om man jämför med tidigare beslut, men vi respekterar det, sa Djurgårdens tränare Mikael Johansson till Canal Plus.
Boten på 80 000 kronor är det högsta bötesbeloppet som delats ut i elitseriens historia och överträffar Andreas Pihls 65 000 kronor för två år sedan.
Sporten sökte i går kväll Jakob Silfverberg för att få hans syn på Nils Ekmans straff men lyckades inte nå honom.
Parallellt med disciplinnämndens arbete drivs även en civil utredning av händelsen, då en privatperson polisanmält Nils Ekman för slaget mot Silfverberg.
– Jag tycker personligen att sånt här bör skötas inom ishockeyn, sa Silfverberg till Sporten efter matchen mot AIK i måndags.
• Väntar du dig att bli inkallad till förhör nu?
– Jag vet inte alls vad jag ska förvänta mig, har ingen aning om hur sånt här går till. Men jag måste fokusera på hockeyn och kan inte gå omkring och fundera på det här.

Mer läsning

Annons