Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler derbyn än någonsin i tvåan

Glappet mellan Brynäs i elitserien och resten av hockeydistriktet på seniornivå är rekordstort.

Valbo HC försvann i våras ner till division 2 och ska nu kämpa med Hofors HC, Oppala/Sätra och Team Gävle om titeln näst bäst i Gästrikland i serien som startar i kväll.

Heta prestigematcher mellan lagen är att vänta och för att krydda det hela kommer Sporten att göra en speciell derbytabell den här vintern.

Annons

– Vi möts ju ett antal gånger under säsongen så det är jättekul, säger Team Gävles sportansvariga Fredrik Fahlstedt.

Det är tolv lag med i serien som är indelad i olika derbygrupper där man möts fyra gånger jämfört med två matcher mot övriga lag. I fjol var Team Gävle och Oppala/Sätra med i samma grupp som Alfta och Söderhamn/Ljusne från Hälsingland. Nu ersätts de av Valbo och Hofors och det blir ännu hetare.

– Så är det ju. Det är klart att matcherna mot de här lagen är extra prestige för spelarna och lockar dessutom mer folk till matcherna, säger Fahlstedt som på en gång lägger över favoritbördan på Valbo och Oppala/Sätra.

En passning som Valbos tränare Tommy Sjödin plockar upp.

– Vi åkte ju ur ettan ifjol och vill gärna tillbaka dit. Det är trist för gästrikehockeyn att det inte finns något lag kvar där och glappet till Brynäs blir alldeles för stort. Det känns i alla fall som om vi och Oppala/Sätra har en rimlig chans att ta steget upp.

Det kan bli några matcher utöver det vanliga när Valbo möter just Oppala/Sätra.

– Det där med derbymatcherna är riktigt roligt. Att alla fyra gästrikelagen samlas i samma grupp med två extramatcher mot varandra gillar jag. Det blir lite extra – och då inte bara mot Oppala/Sätra, säger Sjödin.

Den största gästrikefavoriten är ändå Oppala/Sätra. Laget är lite jämnare, bättre och starkare än det lag som ifjol blev serietvåa och föll i play off 2 precis innan kvalserien.

– Vi har kommit dit alla mina fyra år som tränare så nu är vi trött på det. Därför är en uttalad målsättning helt enkelt att vinna serien och gå direkt till kvalserien, säger tränaren Henrik Orevik.

Hofors har haft en nedåtgående trend de senaste åren och vill nu vända den. Mikael Holmqvist tar över som ny tränare och siktar på att föra laget högre upp än den niondeplats som var fallet ifjol.

– Men vi ligger lite efter redan från början. Vi fick inte is i hallen förrän den 24 september och det ger förstås avtryck så här i början av säsongen. Men killarna har kört hårt ändå och i den här serien kommer man väldigt långt genom att vara bra tränad. Det ska vi vara, säger Holmqvist.

Även han gillar derbymatcherna.

– Oppala/Sätra tror jag på medan jag vet för lite om Valbo och Team Gävle. Men extra krydda är det förstås ändå och det är roligt för att oss att vara med i den här derbygruppen.

Hofors som idrottskommun fick ett uppsväng när fotbollslaget gick upp i trean. Kanske kan hockeykillarna haka på den trenden.

– Det gör vi gärna. Fotbollslaget består ju av unga lokala killar och det samma gäller oss, avslutar Holmqvist förhoppningsfullt.

Mer läsning

Annons