Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frölunda sätter Europarekord på Ullevi

Alla biljetter har sålts till utematchen mellan Frölunda och Färjestad på Ullevi 28 december.
Redan tio dagar före matchen hade alla 31 144 biljetter sålts – nytt Europarekord.

Annons

Den gällande europeiska toppnoteringen för en klubbmatch i ishockey sattes 2007 då 30 076 såg matchen mellan Bern och Langnau. Den siffran slår alltså Frölunda och Färjestad med 1 068 åskådare.

– Det är fantastiskt roligt att så många vill se matchen. Jag har aldrig upplevt något liknande ens när vi spelat final, säger Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian.

Senast det sattes ett publikrekord för ishockey på Ullevi var 1962 när Västra Frölunda och Djurgården möttes. Då hade 23 192 åskådare löst biljett. Många utan biljetter klättrade dock över grindarna och matchen sågs av närmare 28 000 personer.

Vid den specialbyggda rinken på Ullevi har det byggts ståplatsläktare för 19 000 åskådare. Ytterligare drygt 12 000 åskådare får sittplats längs den ena långsidan.

Idén till den speciella matchen kläcktes i samband med att vann SM-guld 2003 när man finalslog Färjestad i fyra raka matcher.

– Det var ett sådant publikintresse så att jag mer eller mindre på skämt sade att vi skulle kunna fylla Ullevi, säger Mats Ahdrian.

– Vi fick med oss Ullevi på idén först sedan fotbollen flyttat ut från arenan.

Matchen är ingen uppvisningsmatch utan den ingår i seriespelet och det spelas om viktiga poäng.

– Att det är en tävlingsmatch tror jag har bidragit till det stora publikintresset, säger Ahdrian.

För Frölundas del fanns det bara två tänkbara motståndare till rekordmatchen.

– Antingen skulle det vara Djurgården, som var motståndarna 1962, eller så skulle det vara Färjestad som är våra största derbymotståndare.

Färjestad tackade genast ja när man fick förslaget och i Karlstad är intresset för matchen mycket stort.

– Vi har sålt cirka 4 500 biljetter, och det är ungefär tio gånger mer än vid en vanlig match i Scandinavium, säger Färjestads press- och informationschef Jörgen Kalitzki.

Såväl Frölunda som Färjestad har tagit fram speciella tröjor till matchen. Frölunda spelar i reklamfria kopior av tröjorna från 1962.

– Vi har ju inga tröjor från den tiden, men vi har tagit fram retrotröja med snörningar i halsen. säger Jörgen Kalitzki.

Kostnaderna för läktarna och den specialbyggda rinken är inte små, men hur mycket det kostar vill inte Mats Ahdrian gå in på.

– Jag brukar säga att den här matchen kostar 15 gånger mer än en vanlig hemmamatch.

– Våra intäkter beräknar vi till fyra gånger mer än vanligt, men tack vare våra sponsorer så går vi jämnt upp för matchen, säger Ahdrian.

För att efterlikna gamla tiders utematcher kommer lagen att byta sida även i mitten av den tredje perioden.

– Det kommer dock inte att ske exakt efter tio minuter utan efter första avblåsningen efter 10.00. Detta för att inget lag ska behöva avbryta ett anfall, säger Mats Ahdrian.

Världsrekordet för en ishockeymatch är matchen mellan Michigan State University och University of Michigan i oktober 2001 som sågs av 74 544 åskådare. Det rekordet kan slåss när öppningsmatchen i ishockey-VM 2010 spelas på fotbollsarenan i Gelsenkirchen i början av maj nästa år. Preliminärt kommer det finnas nästan 76 000 platser.

Det gällande världsrekordet för landslagshockey är de 55 000 åskådarna på Luzjnikistadion i Moskva som besvikna fick se Sverige ta VM-guldet 1957 efter att ha vänt 2–4 till 4–4 i avslutande matchen mot Sovjetunionen. De fick dessutom höra Tre kronor sjunga ”Helan går” eftersom segervissa ryssar hade glömt att ta fram den svenska nationalsången.

Mer läsning

Annons