Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikehockeyns plan: Så ska fler våga bli huvuddomare

Svensk ishockey har domarproblem – och Gästrikland är inget undantag.
– För oss handlar det främst om att få folk att våga bli huvuddomare, säger Dick Wallström, ordförande i funktionärskommittén.
Nu sjösätter förbundet åtgärder för att få till en förändring.

Annons

Precis som inom svensk hockey generellt finns det gott om domare totalt sett även i Gästrikland, men problemet är att alldeles för få tar steget och blir huvuddomare på distriktsnivå.

– När det gäller föreningsnivå, där klubbarna själva sköter domartillsättning, är det många som utbildar sig, jag tror vi hade över 200 utbildade i år. Men det är en utbildning som är teoretisk och för enkel och man är lite väl ung när man börjar döma – bara 13-14 år. Man önskar att de hade lite större bakgrund som spelare, det är svårt att hantera att vara domare, säger Dick Wallström.

Distriktsnivå innebär matcher från U15 och ned till U10.

– Domarna är jämngamla med spelarna, och matcherna i de lägre serierna har blivit allt svårare att döma. Jag var 25 år när jag själv började döma och tyckte det var jobbigt med allt man fick höra, de här killarna är ju som äldst 15, säger Dick.

Hur många av 200 utbildade föreningsdomare dömer matcher?

– Jag skulle uppskatta det till en fjärdedel kanske.

På förbundsnivå (division 3, juniorserier och U16) har Gästrikland för tillfället 35 domare.

– Vår utmaning är att få fler att våga bli huvuddomare, det är där vi har brist. Det är ett stort ansvar att själv döma en match jämfört med att vara linjeman, och jag upplever det som att många tycker det är tryggare att inte ta steget. De har sett vad huvuddomarna råkat ut för och kanske själv blivit illa behandlade när de prövat, säger Dick Wallström.

Unga spelare drivs på hårt av föräldrar och ledare och atmosfären kring matcherna blir hetare.

Men nu sätter Gästriklands ishockeyförbund in motåtgärder.

På tisdagkväll kommer en ny utbildning att genomföras som Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet, och Marcus Yngvesson, engagerad domaransvarig i Brynäs IF, kommer att hålla i.

– Den vänder sig till domare på ungdoms- och distriktsnivå och handlar om hur man hanterar matcher på ett så bra sätt som möjligt. Ett 30-tal är anmälda, berättar Dick.

En annan idé som redan nu provas på är att testa fyrdomarsystem på U16-nivå.

– Det är något vi är ensamma om i Hockeysverige vad jag vet. Många vill prova att vara huvuddomare men vågar inte. Och om man vågar kan man ha otur att få en skitmatch som är stökig och kanske aldrig provar igen. Men får man chansen att döma tillsammans med en mer erfaren domare kan det kännas lättare. Det är det vi hoppas på, säger Dick Wallström.

LÄS ÄVEN: Tuffa situationen inom svensk ishockey: "Vi har två problem"

Mer läsning

Annons