Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlekille mitt i hockeydramat

Chocken var total när Örebros Niklas Lihagen fick hjärtstillestånd i det allsvenska mötet med Bofors.

31-årige Gävlekillen Fredrik Orrsten befann sig på isen när de otäcka scenerna med hans lagkamrat utspelade sig.

moderklubb.

Annons

– Det var väldigt otäckt, jobbigt och en dramatisk upplevelse, berättar Fredrik som kommer från Gävle och har Brynäs som

Det var i det allsvenska mötet i Karlskoga mellan Bofors och Örebro i söndags som Örebros forward Niklas Lihagen segnade ner på isen i den första perioden.

– Fast jag var alldeles intill på isen så vet jag inte vad som hände. Det var ingen smäll eller tackling att prata om utan helt plötsligt låg han bara ner. Det tog ett tag innan vi förstod hur illa det var och då blev riktigt, riktigt otäckt.

Domaren Wolmer Edqvist räddade livet på Örebrospelaren genom att snabbt ge hjärt-lungräddning tillsammans med Bofors medicinansvarige Peter Carlsson. Örebrospelaren kvicknade till och var vid medvetande i ambulansen.

– Vad vi har hört så verkar det ha gått bra med Niklas och han mår efter omständigheterna okej vilket förstås känns väldigt skönt, säger Fredrik.

26-årige Niklas Lihagen och Fredrik Orrsten ingår i Örebros förstakedja och känner varandra bra.

– Vi har spelat ihop sedan jag kom hit för två år sedan. Örebro är en liten klubb och man kommer varandra väldigt nära. Klart det är väldigt chockartat när någonting sånt här händer.

Örebros spelare fick vänta en halvtimme i omklädningsrummet innan bussen så småningom tog laget hem igen. Väl där väntade samtal med en kristerapeut i söndagskväll.

– Jag vill egentligen inte säga mer om det. Alla reagerar olika vid en sån här händelse. Just nu vill vi bara ha lugn och ro och att Niklas blir helt återställd igen.

Matchen avbröts direkt och ska spelas färdigt söndagen den 20 december och parterna är överens om att starta om efter 8.08 av första perioden vid ställningen 2–0 till Bofors – samma förutsättningar som gällde när matchen bröts.

– Hockeyn känns totalt oviktigt en sån här gång. Jag vet heller inte hur det blir med kommande träningar eller matcher framöver. Det är ingenting jag bryr mig särskilt mycket om just nu, säger Fredrik som står noterad för åtta elitseriematcher med Brynäs åren 1996-98.

Gävle är fortfarande hemma för Fredrik som har familjen kvar här. Men hans hockeyresa de senaste tio åren har fört honom till Grums, Oskarshamn, Arboga och Borås innan flytten gick till Örebro.

Andra spelare i matchen med gästrikeanknytning var Valbokillen Calle Bergström som är back i Örebro. I Bofors medverkade Jacob Blomqvist, ifjol i Valbo, och Morgan Hassel som vann J20-guld med Brynäs i våras.

 

Mer läsning

Annons