Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greissfesten har bara börjat

Alla har jagat Thomas Greiss den här veckan. En del av varit elaka, andra som jag förstående men undrande över Brynäs tankelapsus – men alla har haft en åsikt.

I går efter matchen kom Greiss inglidande på isen igen, halvklädd med en lätt förvånad min.

Annons

Han knockades i tisdags och i torsdags, men han kom tillbaka – och nu kom han ut ur omklädningsrummet igen på allmän begäran när ståplatspubliken hängde kvar och ropade hans namn.
Det var veckans skönaste och mest efterlängtade inropning, och en sån där grej som händer i sportens värld som jag aldrig kan bli mätt på

Det var också, självklart, veckans mest efterlängtade seger för Brynäs, för en sån vecka det har varit.
Men medan det varit rena torktumlartendensen i åsiktsvärlden på v-a-d Niklas Czarnecki borde göra, har Brynästränaren hållit huvudet så kallt som han måste göra.
Katastrof i tisdags, fiasko i torsdags – succé i går.
Det låg i luften, sa den stora skådespelaren som följer och lider och gläds med Brynäs hockeylag.
Jag håller med...inte.
Det är i alla fall inte de stjärnbilder jag studerat i veckan.
Men Brynäs vann för att alla från Thomas Greiss därbak till Silfverberg längst därframme åkte och spelade i takt. Då slår man till och med säsongens succélag och elitseriens serieledare. Luleå fick aldrig riktigt möjlighet att spela sin blixthockey och stressa motståndaren till döds.

Istället var det ett hårt arbetande Brynäs som fick just rätt sak att hända vid rätt tillfälle.
• Det hade bara gått fem minuter när Jakob Silfverberg dundrade upp sitt slagskott, och den grabben ska skjuta, i nättaket bakom Luleåmålvakten Anders Nilsson.
• Istället för att cirkla, snorkla, vända och vrida i sarghörnet skickade Jonas Nordquist direkt in pucken framför mål, och den styrde på en Luleåback med Kahnberg i hasorna. 2–0. efter tolv minuter.
• Fem minuter in på andra perioden, precis när Luleå hade börjat visa lite varför man är Norrbottens guld just nu, skickade Dale Clarke in 3–1 med ett skott från blå linjen.
• När Luleå fick sin 3–2-reducering och kunde börja hota så hade Brynäs plötsligt samtliga 5 642 i Läkerolen, minus Luleåfansen och speciellt de två som polisen plockade in, i ryggen.

...jag glömde att nämna att Thomas Greiss räddade första skottet efter åtta sekunder. Viktigt.

Brynäs seger var imponerande, och den behövdes. Men medan laget har sviktat har faktiskt folkets kärlek inte gjort det den här värstingveckan. Klacken på ståplats var värd den belöning som den viktiga trepoängaren innebar, och som behövs i den oerhört täta och kompakta elitserietabellen.

...50/50-lotten. Jag vann som vanligt inte. Men var bara sex nummer ifrån tröstpriset. Som dras före huvudvinsten. Varför? Ett av den moderna hockeyns mysterier.

Nästa vecka är det Hockeyfesten på lördag, mot Frölunda. Jag är så uppspelt så jag tror på Greissfesten redan på torsdag, mot Färjestad.

Men nu...kl 15.00 i dag på Strömvallen.
Det kan bli den sista fotbollsmatchen på Strömvallen i år.
Ja, det kan till och med bli århundradets sista allsvenska fotbollsmatch på Strömvallen.
Jag skriver så, så alla fattar vad det handlar om.
Det är en match det inte går att missa, men samtidigt också en jag knappt vågar följa. Jag borde kanske ha tingat en biljett bakom en pelare på Den Gamla Fina, så jag kan vara på plats men inte se något på samma gång.

GIF tvingas tydligen kasta om lite mer än tänkt, efter James Frempongs avstängning. Öhagen skadad, och Senatore ersätter.
Jag vill ha det så här:
Dahlberg nickar in 1–0 i första halvlek, gamle Hasse B kommer in i 73:e och ökar till 2–0.
På Ullevi nästa söndag är Frempong tillbaka och fixar både straff och eget mål när GIF slår IFK Göteborg. Då blir det kval, eller till och med bättre.

Mer läsning

Annons