Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudfadern skyddar Svedberg i målet

Niklas Svedberg storspelade senast i Göteborg.

Anledningen: Don Corleone, gudfadern i egen hög person, hotar motståndarna i bakgrunden.

– Jag gillar filmerna, säger Brynäsmålvakten, som får förnyat förtroende i kväll.

Annons

I målet står en 21 år ung och 180 centimeter lång målvaktstalang. Senast mot Frölunda motade Niklas Svedberg 33 av 37 skott och såg till att Brynäs var med i en match som de egentligen skulle ha förlorat utan hans storspel.

Nu vände allt i den sista perioden och Brynäs kunde till sist kvittera.

Visserligen förlorade Gävlelaget på straffar, men man fick med sig en poäng hem.

Detta hände i lördags. Nu är det onsdag och dagen före match mot Södertälje. Niklas Svedberg linkar svettig av isen efter det 45 minuter långa träningspasset. I armen bär han sin ädelsten: målvaktsmasken.

Det som gör just den här masken speciell är dess motiv: Don Corleone från Gudfadern; Marlon Brandos paradroll från de vackra med ack så våldsamma maffiafilmerna från 1970-talet med en epilog 1990.

– Jag hade faktiskt en liknande lackering på min mask i Modo, men då syntes det inte lika bra. Och då var det inte Brando utan bara marionettloggan i nacken, säger Svedberg medan han sörplar i sig en energidrink med ett sugrör i spelarkorridoren.

Varför Don Corleone?

– Först och främst gillar jag filmerna, hela trilogin. Det var en kille som tipsade mig om dem när jag spelade uppe i Örnsköldsvik för två, tre år sedan. Sedan när jag såg dem tyckte jag att de var fantastiska. Det är helt klart mina favoritfilmer.

– Sedan är det så att när man ska bestämma ett motiv för ens mask vill man ha något unikt som ingen annan målvakt har. När jag pratade med David (Gunnarsson, lackeraren, reds anm.) så tyckte han att det här var en bra idé. Han gillar också filmerna.

• Tittar du på mycket film?

– Det blir ju en hel del när vi åker buss och när jag är hemma.

• Senaste du såg?

– Jag tittade på Sherlock Holmes på bussen hem från Göteborg. Visserligen var jag lite trött då, men jag tycker ändå den var helt okej.

Inte mer än okej var det annars många kritiker som tyckte att Niklas Svedberg var när han presenterades som en av ersättarna till Jacob Markström. Efter genrepet mot Leksand (1–7) fick de tillfälligt vatten på sin kvarn och Björn Bjurling fick stå de tre inledande matcherna av elitserien.

Men senast mot Frölunda fick Svedberg äntligen göra debut – och han gjorde så bra att han nu för förnyat förtroende i kväll mot Södertälje.

I fortsättningen lär belackarna få vakta sina tungor – annars kan det bli som för huggalna forwards i motståndarlagen. Att Svedberg signalerar ett hemligt tecken till lagets egen Gudfader att döda problemet på gangstermanér.

– Dackell är vår Gudfader, säger målvakten och antyder att det är honom man ska akta sig för, såväl om man är journalist som om man är motståndare. För vem vill ha ett hästhuvud i sängen när man vaknar upp dagen efter?

Mer läsning

Annons