Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Wickberg har avlidit

/
  • Håkan Wickberg tillsammans med kedjekompisen och radarpartnern Tord Lundström.
  • Brynäs årgång 1963. Övre raden från vänster: Bengt Almgren, Lars-Åke Sivertsson, Hasse Sjöberg, Kjell Kulan Johnsson (Kjell Johnsson), Håkan Wickberg, Hansinge Lundh, Tord Lundström. Främre raden: Jan-Erik Lyck, materialaren Hans-Åke Tillman, Kjell Larsson, Lennart Lill-Strimma Svedberg och Lasse Bylund.
  • Håkan Wickbertg

En av Brynäs stora har avlidit.

Annons

Wille Löfqvist är en av alla som sörjer Håkan Wickbergs för tidiga bortgång.
– Han har betytt otroligt mycket för Brynäs, säger Löfqvist.

Håkan Wickberg, sjufaldig SM-vinnare i Brynäs på 60- och 70-talet, avled hastigt natten till i går, 66 år gammal.

Förre Brynäsmålvakten Wille Löfqvist gjorde sex säsonger tillsammans med den legendariske centern och tog beskedet hårt.

– Det är chockartat. Jag blir ledsen bara av att prata om det, säger han.

– Jag pratade med Håkan så sent som för ett par dagar sedan. Vi hade kontakt med varandra åtminstone varannan dag och spelade ofta på Oddset tillsammans.

Håkan Wickberg är en av sex spelare som hyllats av Brynäs genom att få en vepa upphissad i taket på Läkerol Arena. Löfqvist tillhör de som hyllats på samma sätt, och han håller Wickberg som den störste.

– Ja, eftersom han är brynäsare från början och spelade i Brynäs i hela sitt liv. Det finns ingen som kan mäta sig med honom på det viset, säger Löfqvist.

– Han hade ett riktigt Brynäshjärta. Laget och Brynäs gick alltid i första hand. Och så var det även nu på slutet, han var glad när det gick bra och engagerad i laget.

När Wille Löfqvist kom till Brynäs 1969 hade Håkan Wickberg redan gjort nio säsonger i klubben och var ett respekterat namn. Inte minst för att han förde laget upp i elitserien och redan hunnit bidra till fyra SM-guld. Och så var han ju son till Thure Wickberg, den legendariske ledaren som byggde upp Brynäs från kvartersklubb till mästarförening.

– Man hade respekt för honom, men jag gillade hans sätt. Han var rak och ärlig, och det var aldrig något allmänt struntprat. Fick man kritik visste man varför – det var för att han ville att laget skulle bli bättre. Och fick man beröm blev man stolt, eftersom man visste att han kunde det han pratade om, säger Löfqvist.

Håkan Wickberg öste in poäng för Brynäs under sina 15 säsonger, och är en av de allra största även på det sättet. På 355 matcher för klubben gjorde han 255 mål och 262 assist. Hans skicklighet utnyttjades även i Tre Kronor där han noterades för 158 A-landskamper, sju VM-turneringar och två OS.

– Han var en riktigt klok center, som visste var alla hade varit och skulle vara. Lite skämtsamt kan man säga att han till och med visste hur jag skulle spela också, säger målvakts-Wille.

Brynäs planerar att hedra Håkan Wickberg på något sätt i samband med kvällens elitseriematch hemma mot HV71.

 

Mer läsning

Annons