Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Han är Sveriges bästa målvakt”

Lysande mot Timrå senast. Lysande mot Skellefteå igen. Jakob Markström visar strålande form.

Annons

I början av 80-talet dominerade pappa Anders Markström sitt mål i Västerbotten. Som fotbollsmålvakt i lilla Flarkens IK så fick han sitt stora genombrott och vandrade sedan vidare till Hammarby där han gjorde stor succé.

Åtta mil norr om Flarken ligger Skellefteå. Där dominerade sonen Jacob Markström i sitt mål när Brynäs tog en poäng borta mot Skellefteå AIK på lördagskvällen.

Hemmalaget kom ut hungrigt och dominerade mot Brynäs första halvan av matchen. Men man fick nästan ingen utdelning. Det var bara Petr Tenkrat som överlistade en överspelad Markström, som den gången inte fick någon hjälp av sina backar.

Att det stod 1–1 efter två perioder trots 30–11 i skott kan Brynäs dock tacka Markström för. Målvaktstalangen spelade otroligt stabilt och bjöd på några fantastiska räddningar.

Speciellt imponerade han i sidledsspelet.

– Skellefteå kom ut riktigt bra, men jag tycker ändå att vi håller dem utanför slottet och är bra med och rensar returer, säger Markström, som dock knappt släppte några returer.

Brynäs hämtade sig från inledningen och när Jakob Silfverberg kvitterade i mitten av andra perioden, med god hjälp av Skellefteåkaptenen Christoffer Norgren, fick man luft under vingarna, och jämnade ut spelet.

– Jag tycker att det är starkt att vi kommer tillbaka. Vi kämpar på och lyckas vända matchbilden, säger Markström.

Brynäs tog också ledningen i början av tredje perioden. Backen Peter Nolander var sist på pucken efter en tilltrasslad situation framför Andreas Hadelöv i Skellefteåmålet. Men Skellefteå kom igen och Markström tvingades kapitulera när Christian Söderström fick öppet mål efter en kontring. Det målet hade han ingen chans på.

– Synd att vi inte tar tre poäng. Vi har för många oavgjorda matcher i serien.

Hemligheten bakom Markström hysteriska form är att han inte tänker alls.

– När det är många matcher på schemat som nu så är det skönt att det flyter på utan att man behöver tänka. När man dessutom får mycket skott på sig och de inte går in så är man igång hela tiden.

Tränaren Niklas Czarnecki hyllade sin målvakt efter segern.

– Han höll oss kvar i matchen och han är otroligt bra. Han är Sveriges bästa målvakt, sa Czarnecki som inte var nöjd med en poäng.

– När man tar en poäng så händer det inget i tabellen. Jag trodde faktiskt att vi skulle vinna när vi gjorde 2–1. Vi brukar vara bra på att spela på ledning, men det gick inte den här gången.

Mer läsning

Annons