Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedman nummer två i NHL-draften

Leendet avslöjade allt. Victor Hedman kunde inte vara mer nöjd över att väljas som nummer två i årets NHL-draft och därmed hamna i Tampa Bay Lightning. – Det kändes hela tiden som det bästa laget för mig, sade Hedman sedan sju svenskar gått i den första rundan.

Annons

John Tavares eller Victor Hedman? Frågan hade stötts och blötts i nästan två år. Men i natt kom svaret och som förhandstippat blev kanadensaren Tavares hela draftens nummer ett och hamnar därmed i New York Islanders.

– Det är klart det hade varit stort att gå som nummer ett men Tampa känns bättre för mig. De har bra spelare och borde kunnat prestera bättre i år, men jag tror att jag har goda chanser att ta en plats, sade en lycklig Victor Hedman efteråt.

Det var en nervös 18-åring som kom in i Bell Centre i Montreal där årets draft arrangeras. Mediebevakningen av honom har varit massiv de senaste dagarna och att det nu är över är inget annat än en stor lättnad, erkände han.

– Allt bara släppte, sade Örnsköldsvikssonen och drog en djup suck.

– Det är helt overkligt... Fantastiskt skönt.

Hedman har inte gjort någon hemlighet av att målet är att spela i NHL redan i höst. Och Tampa Bay, näst sist i tabellen förra säsongen, har långt ifrån en backuppställning att skryta med.

Det laget däremot har är stjärnor i anfallet. Bland Hedmans nya förmodade lagkamrater finns bland annat Vincent Lecavalier, Steven Stamkos och Martin St. Louis.

– Det är otroligt bra spelare och jag tror att de har stor chans att nå slutspel nästa säsong. Det ska bli grymt kul att få komma ned dit och göra mitt bästa för att ta en plats och sedan hjälpa laget att gå långt. Det är förstås som en dröm allt det här, sade Hedman vidare, fortfarande med ett stort leende.

Men mitt i glädjens stund var backjätten ändå snabb att påpeka att han långt ifrån debuterat för sitt nya lag.

– Jag måste jobba hårt. Det blir tufft men jag är redo att lägga ned det arbete som krävs för att få spela i NHL. Jag ska förfina det som jag är bra på och jobba på det som jag kan förbättra.

Har du några förväntningar på vad som kommer att hända nu?

– Nej, jag längtar bara efter att få köra igång med Tampa nästa säsong.

Victor Hedman var inte enda svensk att draftas i natt svensk tid. Tvärtom – det blev rekord med fem man bland de 20 första och hela sju i den första rundan.

Den lilla skrällen var att Leksands Oliver Ekman-Larsson gick som nummer sex totalt när han valdes av Phoenix Coyotes.

– Det här är den största dagen i mitt liv. Jag var inte topprankad i början men jag har haft en bra säsong och det är därför jag är här nu, sade han stolt efteråt.

Tredje svensk att väljas, nummer tio totalt av Edmonton Oilers, var Timrås Magnus Pääjärvi-Svensson.

– Det är en klubb med så mycket tradition och det känns roligt att få komma till ett lag i Kanada där hockeyn är stor. Jag är lite skakig just nu, sade han.

Mer läsning

Annons