Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk Lidström lyfte bucklan

Med 4–2 i matcher blev Detroit Stanley cup-mästare i ishockey – och för en spelare var segern extra speciell:
Nicklas Lidström blev historisk som den första europeiska lagkaptenen att få lyfta bucklan.
– Jag har varit här i många år, det här är fantastiskt skönt att få uppleva, sade Lidström efter 3–2-segern över Pittsburgh i den sjätte finalmatchen.

Annons

Det var hans fjärde Stanley cup-seger – men ändå var det en ny känsla som Nicklas Lidström kände efter segern mot Pittsburgh.
Den här gången var de han som fick glida fram och ta emot Stanley cup-pokalen.
Den här gången var det han som skrevs in i historieböckerna bland NHL:s klassiska, segrande lagkaptener.
– Det är stort. Jag är väldigt stolt över att stå här nu och vi har verkligen bevisat att man kan vinna Stanley cup med så här många européer i laget, sade ”Lidas” med bucklan i famnen.
Att vinna Stanley cup är stort – enligt många det absolut största för en hockeyspelare.
– Man kommer till campen på hösten med ett gemensamt mål att vinna Stanley cup. Man pratar om det hela tiden och vi har lyckats hålla vårt spel hela vägen. Jag är väldigt stolt över att få spela med de här killarna, sade Lidström – som fick dela platsen i strålkastarskenet med bland andra Henrik Zetterberg, som fick ta emot Conn Smythe trophy som slutspelets mest värdefulle spelare.

 

Stanley cup-segern i år innebär att Detroit vunnit fyra gånger på de senaste elva åren. En bedrift som Lidström sett med egna ögon. Men de tre gångerna tidigare har han sett Steve Yzerman lyfta bucklan.
– Ja, nu är jag väldigt stolt och hedrad av att få vara kapten för det här laget och vinna Stanley cup med dem. Och att få vara den första européen (som kapten) förstås, sade Lidström.
– Jag kände en fantastiskt stor lycka när jag gled fram mot bucklan. Det är en känsla som inte kan beskrivas i ord.
I laget som skrivs in på pokalen ingår sju svenskar – Lidström, Zetterberg, Tomas Holmström, Johan Franzén, Niklas Kronwall, Mikael Samuelsson och Andreas Lilja.

Mer läsning

Annons