Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Honken" hemma – men bara i sommar

Brynäs kan nog sluta hoppas på att få NHL-målvakten Johan "Honken" Holmqvists namnunderskrift till nästa säsong.
Åtminstone om "Honken" själv får bestämma.
– Jag vill fortsätta spela där borta. Det känns som jag precis har påbörjat min NHL-karriär, säger Dallasmålvakten som nyligen kom hem till Gävle igen.

Annons

Det är bara en dryg vecka sedan säsongen tog slut för Johan Holmqvist och för några dagar sedan kom han hem till villan utanför Gävle. Ännu så länge är ingenting bestämt gällande nästa säsong, men han är medveten om att såväl Brynäs som Frölunda vill han honom.
– Jag och Brynäs vet var vi har varandra sedan länge och jag har pratat med Sundlöv under säsongen. Frölunda har pratat med min agent, det stämmer, men det finns även andra klubbar ute i Europa som visat intresse, säger Johan Holmqvist.
– Men jag vill vara i NHL. Det är min målsättning att fortsätta där.
• Så du känner igen press att komma hem till Brynäs igen då?
– Nej, snarare tvärtom. Brynäs har unga och bra målvakter. Jacob Markström har jag känt till i några år och hans insats i kvalserien var enorm, det han gjorde är fruktansvärt imponerande. Jag har själv spelat kvalserien och vet hur det är, menar "Honken" som nervöst följde Brynäs kamp för att hänga kvar.
– Jag hade järnkoll på alla matcher och var så glad att dom fixade det.

 

"Honkens" egna lag, Dallas Stars, blev utslaget av Detroit i den västra Conference-finalen och han missade därmed chansen att för första gången få spela en Stanley Cup-final.
Eller spela och spela förresten. Det har ju inte blivit så mycket av den varan för "Honken" sedan han i slutet av februari tvingades lämna en position som förstemålvakt i bottengänget Tampa Bay till en plats som båsöppnare i toppklubben Dallas Stars.
– Det var inte så mycket att göra. Bara att packa och åka, men jag försökte hela tiden vara positiv även om jag visste att han (Marty Turco, förstemålvakten) var den som alltid spelade oavsett hur det gick för honom.
Men Holmqvist fick ändå vara med på en fantastisk resa under slutspelet. Det på sina håll utdömda Dallas gick hela vägen fram till conferencefinal.
– Det var inte så många som trodde på oss, men vi slog först ut Anaheim (4–2 i matcher) och sedan San José, som var en av favoriterna att gå hela vägen.
Även mot San José blev det 4–2 i matcher till Dallas, men det var inte utan dramatik. I den sjätte matchen vann Dallas efter en extremt lång förlängning. Inte förrän nio minuter in på den fjärde övertidsperioden lyckades Breden Morrow avgöra.
– Det var helt otroligt. Det är inte ofta man sitter på bänken och blir svettig, säger "Honken". Matchen var inte slut förrän tjugo över ett på natten. Vi fick en massa mat, mackor, ris och pasta i pauserna för att fylla på magarna. Men vi orkade knappt jubla efteråt så trötta var alla.

 

Efter den segern väntade Detroit Red Wings men Dallas fick sämsta tänkbara start på matchserien och låg under med 3–0 i matcher innan man lyckades ta två vinster.
– Första matchen åkte vi bara omkring utan att hitta vårt spel, men sedan tycker jag inte att vi var helt utan chans. Vi gjorde två bra kämpamatcher och kom tillbaka, berättar Holmqvist.
Men Detroit blev för svåra och vann till slut med 4–2 i matcher – och är nu på väg att vinna hela Stanley Cup.
– Pittsburgh är bra, men jag tror Detroit vinner nu, säger "Honken" som hyllar svenskarna i Red Wings och framför allt Henrik Zetterberg.
– Han är nog den bästa jag sett. Jag tänkte i matcherna mot dem att hur orkar han åka så mycket skridskor. Tar han aldrig slut.
Trots att Dallas gjorde en fullt godkänd insats känner Holmqvist en viss besvikelse.
– Det kanske låter konstigt, men om man åker ut redan i första omgången vet man att man inte räcker till, men nu var vi trots allt så nära att det är det svårt att vara nöjd. Det hade inte varit så dumt att komma hem med Stanley Cup-bucklan om man säger så.

 

• Hur kände du själv då när du inte fick spela något?
– På slutet var det lite halvjobbigt att inte få spela eftersom jag kände mig i grym form. Men jag försökte vara positiv och bra på träningarna och peppa grabbarna i laget och det har ändå varit en härlig erfarenhet.
• Vad händer nu?
– Jag ska vara hemma i sommar och träna, kanske ska köra lite med "Bäckis". Sedan får vi se vad som händer. Men jag vill verkligen fortsätta spela i NHL, det är så jag känner.

Mer läsning

Annons