Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag startar Jonathans proffsliv

I dag lämnar Jonathan Carlsson Gävle för proffslivet på andra sidan Atlanten.
Målet är självklart att ta en plats i Chicago Blackhawks – men...
– Jag är fullt inställd på att det kan bli spel i AHL också, säger Carlsson och får en lycka till hälsning av sin förre tränare Niklas Czarnecki.

Annons

Redan i april blev det klart att Brynäs lovande back Jonathan Carlsson, 21, flyttar till USA. I juni skrev han på ett treårskontrakt med NHL-klubben Chicago Black Hawks – och efter en försäsong med sina gamla lagkamrater är det nu dags för att flytta.

– Jag ser fram emot att åka dit enormt mycket. Det har varit mycket att fixa med, men nu är jag äntligen på väg, berättar ”Jonte” när vi träffar honom i samband med hans sista Brynästräning.

– Skriv att jag är väldigt tacksam mot Brynäs, dom har verkligen hjälpt mig på alla sätt för att det ska bli så bra som möjligt. Bara att få träna med dom under sommaren har varit suveränt.

Men nu är han på väg mot sin pojkdröm – att spela i NHL. Men han är självklart medveten om att risken att hamna i farmarlaget är stor. Med ett treårigt rookieavtal, som är ett så kallat tvåvägskontrakt, kan han skickas till Chicagos farmarklubb Rockford Icehogs direkt om han inte håller måttet.

Den 11 september inleds Chicagos träningsläger – och då ska agnarna sållas från vetet.

– Man har ju hört om en del ”training camps” att dom åker på militärförläggningar och så där, men vad jag vet så ska vi vara i Chicago hela tiden, säger Jonathan.

Och tidigare än han anat kan han ställas mot två av sina gamla lagkamrater i Brynäs. Chicago spelar nämligen sin första träningsmatch mot Nicklas Bäckströms Washington och inför Blackhawks NHL-premiär, som spelas i Helsingfors mot Florida Panthers, ska laget träningsspela i Schweiz mot bland annat Daniel Widings Davos.

– Det vore grymt läckert att få spela mot Widing i Schweiz, säger ”Jonte” och flinar.

Men samtidigt vet han att det krävs något extra för att ta en plats i direkt i NHL.

– Men jag är beredd att ge det chansen nu. Det är i Nordamerika jag velat spela i många år, elitserien är fantastisk och det finns andra fördelar med att bo hemma i Sverige. Men de gånger jag varit över till USA och Kanada så har jag gillat det. Livsstilen och kulturen där borta tilltalar mig – och Chicago verkar vara en härlig stad.

Jonathan var där i somras på ett förberedande läger och känner ingen oro inför flytten.

– Nej, jag är bara sugen på att komma dit så fort som möjligt.

Och skulle det sluta med spel i farmarlaget så får han ändå stanna i Chicago eftersom Rockford också håller till där.

Men Jonathans förre tränare Niklas Czarnecki tror på 21-åringen.

– Han är ambitiös, målmedveten och vet vad som krävs för att spela på högsta nivå. Och hans backspel passar bra i NHL eftersom han är fysisk stark och uppoffrande i sitt spel, säger Brynäs tränare Niklas Czarnecki.

Jonathan Carlsson slickar i sig berömmet och packar ihop sin trunk för sista gången i Brynäs omklädningsrum...

Mer läsning

Annons